Ενδοκυβερνητικά «γκάζια» για τα προαπαιτούμενα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενδοκυβερνητικά «γκάζια» για τα προαπαιτούμενα

«Γκάζια» σε υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης βάζουν οι έχοντες το έργο του συντονισμού ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος, καθώς διαπιστώνονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συσκέψεις που έγιναν υπό τους κ.κ. Λιάκο και Παπαγιαννάκο τις τελευταίες ημέρες για την πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες στελέχη υπουργείων δικαιολογήθηκαν για τις χαμηλές τους επιδόσεις, λέγοντας πως αναμένουν την έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για να διευθετήσουν ζητήματα που ήδη περιγράφονται αναλυτικά στο Μνημόνιο.

Δεδομένου ότι η αλληλογραφία υπουργείων – δανειστών είναι τακτική η εν λόγω δικαιολογία δείχνει το πόσο εξαρτημένη από τη γραφειοκρατία και τη διάθεση των υπάλληλων της διοίκησης είναι η πορεία της αξιολόγησης και η εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Για να ξεπεραστούν τα σχετικά εμπόδια οι επιτελείς του Μαξίμου έχουν ζητήσει από τα υπουργεία να υλοποιούν τις δράσεις που τους αναλογούν ανεξαρτήτως του εάν θα απατηθεί ή όχι μεταγενέστερη παρέμβαση σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση θέλει να μη δώσει πατήματα στους θεσμούς και στους εταίρους στη ζώνη του ευρώ για αρνητική κριτική, ειδικά μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και την αβεβαιότητα που συνοδεύει τις πολιτικές εξελίξεις και τις αποφάσεις στο Βερολίνο.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή προειδοποίηση του Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα πως ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, όπως έγινε στην περίπτωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης.

«Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, η οποία θα οδηγούσε σε αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, θα υπέσκαπτε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και θα εξασθενούσε τις προοπτικές διατηρήσιμης πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider