Τσακαλώτος: Θα έχουμε πιο πολλές επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Θα έχουμε πιο πολλές επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε

«Εγώ βλέπω να γίνονται επενδύσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το βράδυ της Τετάρτης.

«Σε δύο χρόνια θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα συνεχή «λουκέτα» στο ελληνικό επιχειρείν, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «σε όλες τις χώρες ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ημερών και δη την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών στη σκιά της κόντρας ΔΝΤ και ΕΚΤ, ο κ. Τσακαλώτος διεμήνυσε πως βρίσκονται «σε καλή θέση».

Το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες, εξήγησε, για να προσθέσει πως «δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης που προβλέπει ο SSM. Τα stress tests θα γίνουν ταυτόχρονα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα».

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην τρίτη αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό». Και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Θέλουμε την όποια επένδυση, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανέναν κανόνα;» σημείωσε, θέτοντας ένα ρητορικό ερώτημα, ενώ έφερε ως παράδειγμα την Eldorado, λέγοντας ότι εκτός από την εξόρυξη του χρυσού υπάρχει στη Χαλκιδική και ο τουρισμός.

Σε ερώτηση για υπερφορολόγηση των πολιτών και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού («έχουμε πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά), ωστόσο είπε ότι «δεν πρέπει να σπείρουμε απογοήτευση».

Ανέφερε πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις έως το 2022, ενώ η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως στον ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει εφέτος υπεραπόδοση σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα διανεμηθεί εκ νέου μέρισμα από αυτή.

Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, προέβλεψε ανάπτυξη 2% φέτος και υψηλότερη το 2018 και έκανε λόγο για βελτίωση των δεικτών στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές και για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, καθώς και για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Εξέφρασε επίσης βεβαιότητα ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος αντισταθμίζεται από την υπεραπόδοση σε άλλους τομείς, όπως π.χ. σε ΕΦΚΑ και ΦΠΑ.

Κληθείς να σχολιάσει την έκβαση των γερμανικών εκλογών και δη τον ρόλο του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως «δεν περπατάει το όραμα του για την Ευρώπη». «Ο Σόιμπλε είναι μια σύνθετη προσωπικότητα», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ξέρουμε ποιός είναι ο κ. Σόιμπλε με τα καλά του και τα κακά του. Υπήρξε περίοδος που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, όχι όπως εγώ» σημείωσε επίσης.

«Οι αλλαγές που θέλει να φέρει στην Ευρώπη ο κ. Μακρόν και ακολουθεί η κυρία Μέρκελ είναι σε διαφορετικό κλίμα» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για τις απόψεις του φερόμενου ως νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών κ.Λίτνερ. Δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Λίτνερ, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider