Χουλιαράκης: Θα υπερβούμε τον στόχο για το πλεόνασμα το 2107

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χουλιαράκης: Θα υπερβούμε τον στόχο για το πλεόνασμα το 2107

«Βρισκόμαστε στο τελευταίο σπριντ, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από το συνέδριο του Economist τη Δευτέρα.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει υπέρβαση του στόχου για το 2017 στο 2,1 – 2,2%, το οποίο σημαίνει ότι «θα πιάσουμε άνετα τον στόχο του 3,5% για το 2018», σημείωσε ο κ. Χουλαριάκης.

Η ανάπτυξη 2,8% για το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% και ο στόχος για το 2018 διαμορφώνεται στο 2,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

«Κάτι λάθος συμβαίνει στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, και όχι στην Ελλάδα, αφού μετά από εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία, στο 1% στις τελευταίες προβλέψεις του», τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα» για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο (clean exit) από το μνημόνιο.

Οι αβεβαιότητες αίρονται και αυτός είναι ο λόγος που σημειώνεται επανεισροή των καταθέσεων στη χώρα τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.

Για να αποφεύγουμε την επανάπαυση, ο κ. Χουλιαράκης σκιαγράφησε τα εξής τρία βασικά βήματα:

  • Γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης -πριν το τέλος του έτους
  • Να αναπτύξουμε μία ζώνη προστασίας (buffer) που θα χαρακτηρίσει το τοπίο και μετά το clean exit
  • Να προσδιορίσουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider