«Ορόσημο» για το ελληνικό χρέος η επίσκεψη της Λαγκάρντ στην Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ορόσημο» για το ελληνικό χρέος η επίσκεψη της Λαγκάρντ στην Αθήνα

Επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους σηματοδοτεί η δρομολογούμενη επίσκεψη στην Αθήνα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μπορεί το ΔΝΤ να μην επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα επισκεφτεί την Ελλάδα στις 29 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος αρχίζει επισήμως να φουντώνει ξανά.

«Δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για πιθανή επίσκεψη στην Ελλάδα της Κριστίν Λαγκάρντ», ανέφερε στο insider.gr εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ωστόσο οι εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν.

Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη της Λαγκάρντ, όποτε τελικά κι αν πραγματοποιηθεί, αναμένεται να αποτελέσει «ορόσημο» για τις αποφάσεις που συνδέονται με το ελληνικό χρέος. Ούτως ή άλλως, όλοι γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ αποτελεί τον βασικό υπέρμαχο της ανάγκης ελάφρυνσης του χρέους.

Εάν πράγματι η έλευση της «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα έρχεται σε μια καθαρά κομβική χρονική συγκυρία, αφού θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου και – πολύ περισσότερο – η διεξαγωγή των κρίσιμων γερμανικών εκλογών.

Με μια νωπή λαϊκή εντολή η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου – εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις περί ήττας του βασικού της αντιπάλου, Μάρτιν Σουλτς – θα πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ξεκάθαρη όμως θα είναι και η θέση της Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος, ιδίως αν συνδυαστεί με μια επίσκεψή της επί ελληνικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε απευθύνει πρόσκληση στην Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφθεί την Αθήνα από τον περασμένο Ιούνιο. Όπως τότε είχε επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, η Κριστίν Λαγκάρντ «την αποδέχθηκε με χαρά».

Παράλληλα με την πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου εστάλη και πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως επιβάλει και το καταστατικό του Ταμείου…

Μπορεί ο Αύγουστος να μην έχει ακόμη εκπνεύσει, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως ο Σεπτέμβριος που έρχεται, αναμένεται να είναι «καυτός» για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider