Το Δημόσιο «χαρίζει» χρυσοφόρες παραλίες με ευτελή ενοίκια

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Δημόσιο «χαρίζει» χρυσοφόρες παραλίες με ευτελή ενοίκια

Με πολύ χαμηλό αντίτιμο παραχωρεί το Δημόσιο το δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, με τις σχετικές αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας να δείχνουν πως το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ικανό να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα πολύτιμα assets του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των συμβάσεων που συνομολόγησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης κοινόχρηστης έκτασης αιγιαλού και της παραλίας Ψαρρού στη Μύκονο. Η Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας χρέωσε τη χρήση για την τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών προς 80 ευρώ το τετραγωνικό, τίμημα που χαρακτηρίζεται «ευτελές» σε σχέση με τα κέρδη που βγάζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Στην περίπτωση της σύμβασης του beach bar-restaurant Nammos στη Ψαρρού το μίσθωμα ορίσθηκε στο ποσό των 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για το σύνολο της τριετούς παραχώρησης. Έτσι, συνολικά το Δημόσιο θα εισπράξει από τους ιδιοκτήτες του Nammos ως ετήσιο μίσθωμα το ποσό των 21.600, ενώ στο σύνολο της τριετίας αυτοί θα καταβάλουν συνολικά 64.800 ευρω !

Αυτό είναι προκλητικό δεδομένου ότι σετ ομπρέλας στο Nammos ενοικιάζεται σε τιμή που ξεκινά από τα 90 ευρώ, ήτοι μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες οι ιδιοκτήτες του Nammos έχουν αποσβέσει το ετήσιο μίσθωμα και μέσα σε 27 ημέρες το σύνολο του τριετούς μισθώματος.

Χαρακτηριστική, αλλά λιγότερο προκλητική, είναι και η περίπτωση της παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης κοινόχρηστης έκτασης αιγιαλού στη Σκιάθο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Κατόπιν δημοπρασίας η εν λόγω Διεύθυνση κατοχύρωσε το δικαίωμα απλής χρήσης τμήματος του αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, έκτασης συνολικού εμβαδού 400 τ.μ. για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών, που βρίσκεται στην περιοχή «Βρωμόλιμνος» του Δήμου Σκιάθου στο ξενοδοχείο Skiathos Holidays (για την παραλία έμπροσθεν της επιχείρησής). Για την τριετή παραχώρηση (λήγει την 31/12/2019) το συνολικό αντάλλαγμα ανήλθε στο ποσό των 64.872 ευρώ, ήτοι στα 54 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σε άλλη περίπτωση προς 55 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο παραχωρήθηκε σε ετήσια βάση το δικαίωμα απλής χρήσης τμήματος του αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, έκτασης συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών, που βρίσκεται στην περιοχή «Μεγάλη Μπανάνα» στη Σκιάθο.

Το γεγονός είναι πως πριν την ενοικίαση των συγκεκριμένων παραλιών το Δημόσιο δεν προχωρεί σε έλεγχο του τζίρου και των κερδών που κατέγραψαν οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους χώρους αυτούς σε παρελθούσες χρήσεις, ώστε να είναι σε θέση να βγάλει ξεκάθαρα συμπεράσματα για το τίμημα που θα πρέπει να ζητά για να παραχωρεί τις παραλίες χρυσορυχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider