Λιγοστεύουν τα πλαστά χαρτονομίσματα στην Ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιγοστεύουν τα πλαστά χαρτονομίσματα στην Ευρωζώνη

Μείωση 2% σημείωσαν τα πλαστά χαρτονονίσματα το β' εξάμηνο του 2015, γεγονός που σημαίνει ότι αποσύρθηκαν 445.000 πλαστά χαρτονομίσματα από την κυκλοφορία.

Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 18 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015).

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 παρατηρήθηκαν τα εξής:

- Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ μειώθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ αυξήθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 83,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

- Η πλειονότητα (98,0%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 1,3% μόνο εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και λιγότερα από 0,7% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι όποιος υποπτεύεται πως έχει λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνει απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο, το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Εφόσον οι υποψίες του αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσει είτε την αστυνομία είτε - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο - την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider