Επιστροφή στις αγορές μετά την τρίτη αξιολόγηση «θέλει» ο Ντράγκι

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στις αγορές μετά την τρίτη αξιολόγηση «θέλει» ο Ντράγκι

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι πρόωρη, πριν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, επισήμανε σήμερα από τη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα εκδώσει το επόμενο ομόλογο, ωστόσο, η ΕΚΤ έχει εκφράσει επιφυλάξεις εκτιμώντας ότι είναι πρόωρη μια τέτοια κίνηση πριν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης», τόνισε ο τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι έχει σημειωθεί σοβαρή πρόοδος στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για την προοπτική ένταξης της χώρας στο QE, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «θα πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος για να εξετάσουμε τα υπόλοιπα».

Η ΕΚΤ θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στο παιχνίδι

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο «Σούπερ Μάριο» υιοθέτησε ιδιαίτερα υποστηρικτική ρητορική, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για αποκλιμάκωση της Ποσοτικής Χαλάρωσης μετά το καλοκαίρι. «Θα πρέπει να δείξουμε επιμονή και υπομονή μέχρι να δούμε τα σημάδια που θα μας πείσουν για την ισχυρή ανάπτυξη και τον βιώσιμο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η ιδιαίτερα υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη του βασικού πληθωρισμού, για την οποία «δεν υπάρχουν ακόμη πειστικές ενδείξεις». Όπως τόνισε, «η ΕΚΤ θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στο παιχνίδι», αφού δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη οι στόχοι της.

Στα κέρδη του προγράμματος, ο κ. Ντράγκι πίστωσε τα 6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρωζώνη από την έναρξη του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του, όπως σημείωσε.

Όσον αφορά στον ονομαστικό πληθωρισμό, αυτός αναμένεται να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα για τους επόμενους μήνες, αφού η υποχώρηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα θεωρείται προσωρινή, όπως σημείωσε ο ίδιος.

Για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, προειδοποιώντας πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι -οι οποίοι πάντως συνδέονται κυρίως με διεθνείς παράγοντες. Επισήμανε ακόμη μία φορά ότι οι προοπτικές ανάπτυξης υπονομεύονται από το χαμηλό ρυθμό εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά κλάδων.

Από... φθινόπωρο το QE

Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ σκοπεύει να συζητήσει στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 7 Σεπτεμβρίου, τον οδικό χάρτη εξόδου από το QE, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας ότι δεν τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση η στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα. Όπως διευκρίνισε, το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έχει δεσμευτεί «να επανεξετάσει το QE κάποια στιγμή το φθινόπωρο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider