Bloomberg: Δεν αποτελεί εμπόδιο για την Ελλάδα η «οροφή χρέους» που θέτει το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Δεν αποτελεί εμπόδιο για την Ελλάδα η «οροφή χρέους» που θέτει το ΔΝΤ

Δεν αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την Ελλάδα η «οροφή χρέους» που φέρεται να έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάλυση βιωσιμότητας που θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο.

Τούτο υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Marcus Ashworth, σε συνέχεια του προηγούμενου δημοσιεύματος του πρακτορείου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Bloomberg, το ΔΝΤ έχει θέσει «ταβάνι χρέους» στην ανάλυση βιωσιμότητας του Ταμείου για το ελληνικό χρέος.

Επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές με γνώση των συζητήσεων το Bloomberg ανέφερε ότι «η αναμενόμενη απόπειρα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια αντιμετώπισε καθυστερήσεις, εν μέρει εξαιτίας ενός ανώτατου ορίου για το ύψος του χρέους της χώρας που όρισε το ΔΝΤ».

Όπως, ωστόσο, υποστηρίζει ο Marcus Ashworth, η «οροφή χρέους» δεν αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό «αγκάθι» για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η απόπειρα της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές, μετά από τρία χρόνια απουσίας, δείχνει να «σκοντάφτει» στις αντιρρήσεις του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο υποστηρίζει πως το ελληνικό χρέος είναι ήδη υπερβολικά υψηλό, γεγονός που μπορεί να μην επιτρέψει μια ακόμη αύξηση χρέους, η οποία προκύπτει από μια νέα έκδοση.

Ωστόσο, υπάρχει μια συμβιβαστική λύση, την οποία η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει.

Η Αθήνα θα επιχειρήσει να αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια ύψους έως 4 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης 5ετούς ομολόγου, αφού θα πρέπει να προηγηθεί η αποπληρωμή χρέους ύψους 6 δισ. ευρώ την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως τα κεφάλαια της Ελλάδας προέρχονται από χρηματοδότηση του ESM. Τι σημαίνει αυτό; Πως το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται, απλά παρατείνεται ο χρόνος αποπληρωμής του.

Οι αντιρρήσεις που εκφράζει το ΔΝΤ στις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές δεν μπορεί να σταματήσει την Αθήνα από τις προσπάθειες αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Οι ελληνικές τράπεζες – οι οποίες και κατέχουν ελληνικά ομόλογα – θα προθυμοποιηθούν να ανταλλάξουν (swap) το χρέος που έχουν στην κατοχή τους με χρέος μεγαλύτερης ωρίμανσης.

Πρόκειται άλλωστε, σύμφωνα πάντα με όσα γράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg, για μια αρκετά δημοφιλή επιλογή, την οποία υιοθέτησε και η Πορτογαλία, κατά τις προσπάθειες εξόδου της από την κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider