Έσοδα 5,5 δισ. θέλει το ΤΑΙΠΕΔ: Οι επόμενοι διαγωνισμοί

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσοδα 5,5 δισ. θέλει το ΤΑΙΠΕΔ: Οι επόμενοι διαγωνισμοί

Στην αξιοποίηση των 10 μικρότερων λιμανιών της χώρας που έχει στην κατοχή του προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο στοχεύει να έχει από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2017 και 3,5 δισ. ευρώ το 2018.

Ειδικά φέτος πέρα από την ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport, αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο μιας σειράς μεγάλων αποκρατικοποιήσεων όπως το Ελληνικό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης και η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η νέα πρόεδρος του Ταμείου κύρια Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, για την πώληση του 5% του ΟΤΕ και των ποσοστών σε ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ με στόχο να υπάρξουν έσοδα το 2018.

Τα λιμάνια

Μετά από την πώληση των ποσοστών στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) που ολοκληρώθηκε πέρσι και στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) στην κοινοπραξία που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, σειρά παίρνουν τα 10 μικρότερα λιμάνια της χώρας που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση των οποίων προστίθεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ταμείου. Πρόκειται για τα λιμάνια: Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας.

Όπως δήλωσε η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου, μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί ειδική μελέτη για τις προοπτικές των λιμανιών και στη συνέχεια θα αποφασιστεί ποια από αυτά θα δοθούν προς αξιοποίηση και με τη μορφή θα γίνει αυτή. Όσα λιμάνια δεν ιδιωτικοποιηθούν ή μισθωθούν θα περάσουν στην κυριότητα της ΕΔΗΣ, της εταιρείας συμμετοχών του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι σχετικοί διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. «Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ήπιας μορφής αξιοποίηση των λιμένων», σημείωσε η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Εγνατία Οδός

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να προχωρήσει άμεσα σε πρόσκληση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Με αυτό τον τρόπο θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών προκειμένου να προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός. Αναφορικά με τα διόδια που θα έχει η Εγνατία Οδός η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου σημείωσε πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε πρόσφατα προβλέπει πέρα από τα μετωπικά διόδια και 20 πλευρικά.

«Κλείνουν» ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Ελληνικό - ΟΛΘ

Πέρα από τους καινούργιους διαγωνισμούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και μια σειρά διαγωνισμών που τρέχουν αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία. Αυτό που εκκρεμεί είναι η σύμβαση για την επιδότηση των άγονων γραμμών, για τις οποίες το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει 49 εκατ. έως το 2020.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, επίσης προχωρά η διαδικασία με την Lamda Development. Έχει ήδη παρουσιαστεί το master plan ενώ το επόμενο διάστημα θα βγει σε διαβούλευση και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Για την έκταση που χαρακτηρίστηκε δασική έχει κατατεθεί ένσταση στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Παράλληλα, προχωρά από το υπουργείο Οικονομικών ο διαγωνισμός για την άδεια λειτουργίας καζίνο που αποτελεί σημαντικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Εντός του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πώληση του 67% του ΟΛΘ.

Μαρίνες και τουριστικά ακίνητα

Σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνει και η Μαρίνα Αλίμου, όπως και αυτή της Χίου. Επιπλέον το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αξιοποίηση εκτάσεων στο Καραθώνα Ναυπλίου και στην Γλυκόβρυση Λακωνίας.

ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΛΠΕ-ΔΕΣΦΑ

Μέσα στο 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την πώληση του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για τα ποσοστά του Ταμείου σε ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ.

Σε ότι αφορά το 17% της ΔΕΗ η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στην εταιρεία (πώληση λιγνιτικών μονάδων, μείωση μεριδίου αγοράς) για να προχωρήσει η πώληση του ποσοστού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider