Δουλεύουμε 203 ημέρες το χρόνο για εφορία και ταμεία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δουλεύουμε 203 ημέρες το χρόνο για εφορία και ταμεία

Μέσα στη δεκαετία 2007-2017 μέσος Έλληνας εργαζόμενος και φορολογούμενος αναγκάστηκε να δουλεύει πρόσθετα 70 ημέρες το χρόνο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι το κατάφεραν είναι οι τυχεροί, από την άλλη όσοι έπεσαν θύματα της κρίσης και έμειναν άνεργοι βρέθηκαν να χρωστούν σε ταμεία και εφορία.

Μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας που παρουσιάσθηκε σήμερα, δείχνει πως εφέτος το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου κατευθύνεται για την πληρωμή φόρων και εισφορών, όταν το 2007 απαιτούνταν μόλις 130 ήμερες του χρόνου για να καλυφθούν από τους μισθούς των εργαζομένων οι σχετικές υποχρεώσεις.

Μάλιστα, ενδεικτικό της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι πως το 2016 χρειαζόντουσαν 188 ημέρες τον χρόνο για να πληρωθούν ταμεία και εφορία και μέσα σε ένα έτος επήλθε αύξηση 15 ημερών!

Με απλό και παραστατικό τρόπο ο κάθε εργαζόμενος πλέον μπορεί να αποταμιεύει ή να εξασφαλίζει τις υποχρεώσεις της οικογένειας του με το εισόδημα μόλις 152 ημερών το χρόνο!

Να σημειωθεί πως ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) ορίζεται η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος και εργάζονται πλέον για τις δικές τους ανάγκες μας. Εφέτος αυτή η ημέρα θα είναι η 23 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider