«Η Ελλάδα δέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Η Ελλάδα δέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ»

Η Ελλάδα αποδέχεται την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα εξυγίανσης δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem την Πέμπτη κατά την είσοδο του στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το βράδυ της Τρίτης. Ερωτηθείς για το αν συζήτησαν για την συμμετοχή του ΔΝΤ ο κ. Dijsselbloem δήλωσε ότι συζήτησαν και ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποδέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας.

«Είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να συμμετάσχει στην διαδικασία και η Ελλάδα το αποδέχεται αυτό», σημείωσε ο Dijsselbloem.

Από αυτές τις δηλώσεις φαίνεται ότι η κυβέρνηση υποχωρεί έναντι στη θέση που είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Δεκέμβριο όταν είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης δεν ήταν απαραίτητη.

Ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ, θεωρείται σημείο-κλειδί για την Γερμανία, η οποία θεωρεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμείνει ο μόνος εκπρόσωπος των δανειστών η Ελλάδα θα «πέσει στα μαλακά» σε ότι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Όμως, το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα θέτει δύο σημαντικούς όρους: Την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της χώρας.

«Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει μια συστημική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, την επίλυση δημοσιονομικών ζητημάτων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Dijsselbloem

Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε το σχέδιο για τα ασφαλιστικό μια «σοβαρή πρότασή». Πρόσθεσε, όμως, ότι το βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το νέο σύστημα θα είναι οικονομικά βιώσιμο.

Σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε συζήτηση το χρέος της Ελλάδα θα λάβει χώρα μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η Ελληνική κυβέρνηση αλλά και διάφοροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ευελπιστούν πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο Dijsselbloem φαίνεται ότι έχει αντίθετη άποψη. H πρώτη αξιολόγηση είναι ζήτημα που διαρκέσει μήνες παρά εβδομάδες, σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider