Bloomberg: H Ελλάδα χάνει το QE και ζητάει Σύνοδο Κορυφής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: H Ελλάδα χάνει το QE και ζητάει Σύνοδο Κορυφής

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς όμως να παρέχει χρηματοδότηση, είναι το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζουν οι δανειστές, ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Πηγές προεξοφλούν αυτόν τον συμβιβασμό δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το θέμα του χρέους. Το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο αρνούνται οι χώρες της Ευρωζώνης. Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η Γερμανία προωθεί μία συμβιβαστική λύση, με βάση την οποία το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα, δίχως συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σκέλος.

Αυτό το σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg, θα ξεκλειδώσει την καταβολή της δόσης των 7 δισ. ευρώ που χρειάζεται η χώρα μας για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο. Ωστόσο με την πιθανότητα συγκεκριμένης απόφασης για το ελληνικό χρέος να απομακρύνεται, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθίσταται αμφίβολη.

Αξιωματούχοι ανέφεραν στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να υπολογίζει στην συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεδομένου ότι αυτή δεν ήταν ποτέ δεδομένη και πρόσθεσαν ότι έτσι και αλλιώς ελάχιστα από τα ελληνικά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Στο μεταξύ, μετά από τις προσπάθειες της Γαλλικής κυβέρνησης να συμπεριληφθεί μια πρόταση που θα συνδέει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, μπορεί να πουν και άλλες παράμετροι στην συνολική συμφωνία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Πάρα τις προσπάθειες για μια συμφωνία ο κίνδυνος αποτυχίας είναι ακόμη ορατός, αναφέρει το Bloomberg.

O Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στους υπουργούς του ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα θα ζητήσει συνάντηση των αρχηγών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider