Φέσσας: Εφαρμόζουμε λάθος μείγμα πολιτικής 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φέσσας: Εφαρμόζουμε λάθος μείγμα πολιτικής 

Το μήνυμα πως «συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε ένα μείγμα λάθος πολιτικής» έστειλε από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου.

Όπως εξήγησε ο κ. Φέσσας, μέχρι σήμερα «ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με αύξηση φόρων και εισφορών, οριζόντιες περικοπές και εκταμίευση δόσεων κι όχι με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, την οικονομική μεγέθυνση και θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους, που θα επιτρέψουν τη μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, του δυσβάσταχτου κόστους ασφαλιστικών εισφορών και αποτρέπουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων.

Επαναλαμβάνοντας την φράση ενός υπουργού Οικονομικών χώρας που βγήκε με επιτυχία από μνημόνιο «Όσο μειώνω τους συντελεστές, τόσο αυξάνονται τα έσοδα», ο κ. Φέσσας τόνισε πως έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις τα δυο τελευταία χρόνια όπως: η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ολοκλήρωση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων, η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, ο εξορθολογισμός των ειδικών φόρων στην ενέργεια, η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και η θεσμοθέτηση αξιοκρατικών διαδικασιών για τον ορισμό διοικήσεων στις ΔΕΚΟ. Ωστόσο τόνισε πως μένουν πολλά να γίνουν ακόμα.

Το σημαντικότερο από τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν σύμφωνα με τον κ. Φέσσα είναι η προβληματική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. «Δεν νοείται ανάπτυξη της οικονομίας με υψηλά επιτόκια δανεισμού, capital controls και κόκκινα δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στα λοιπά σοβαρά εμπόδια επεσήμανε την κλειστή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, τα προσκόμματα στην υλοποίηση επενδύσεων, την τάση επέκτασης του κράτους, την διατήρηση προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων, κα.

Σήμερα, όλοι περιμένουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για να σχεδιάσουμε με περισσότερη βεβαιότητα το μέλλον. Για όλους τους παραπάνω λόγους η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να ενταθεί, τόνισε.

Αντί να εστιάζουμε στις ασυμφωνίες μεταξύ των δανειστών που καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων, ας τους αιφνιδιάσουμε. Ας παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και κυρίως ας το εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, σημείωσε, ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

«Έτσι θα περάσουμε από την αναγκαστική νομοθέτηση στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Αντί να έχουμε επόπτες, θα γίνουμε ιδιοκτήτες. Κι αυτό θα γίνει δημιουργώντας ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον» σημείωσε ο κ. Φέσσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider