Oι Γερμανοί «αγοράζουν» Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oι Γερμανοί «αγοράζουν» Ελλάδα

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών για την Ελλάδα και ειδικά για τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιούνται. Από πριν την αρχή της κρίσης με την Deutsche Telekom να μπαίνει στον ΟΤΕ μέχρι την Fraport στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια και την Deutsche Invest Equity Partners στον ΟΛΘ, οι ελληνικές αποκρατικοποιήσεις είχαν σχεδόν πάντα… γερμανικό άρωμα. Μάλιστα η τάση αυτή όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και στο μέλλον καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκδηλώνεται γερμανικό ενδιαφέρον τόσο για το 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» όσο και για την ΔΕΗ, αν βέβαια προχωρήσουν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις.

H Deutsche Telekom μπήκε το 2008 στον ΟΤΕ εξαγοράζοντας το ποσοστό της MIG, ωστόσο το 2009 αγόρασε ένα ακόμη 5% και το 2011 ένα επιπλέον 10%, με αποτέλεσμα το ποσοστό της γερμανικής εταιρείας στον Οργανισμό να φτάνει το 40%. Τώρα που το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινάει –με αργούς ρυθμούς– τις διαδικασίες πώλησης του 5% που κατέχει στον ΟΤΕ, η Deutsche Telekom έχει τον πρώτο λόγο για το εν λόγω ποσοστό και εμφανίζεται ως ο πιο πιθανός αγοραστής.

Η γερμανική Fraport έχει την πλειοψηφία του σχήματος που συμμετείχε στην μεγαλύτερη ολοκληρωμένη αποκρατικοποίηση της χώρας. Η Fraport Greece, κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η γερμανική εταιρεία και ο όμιλος Κοπελούζου, ανέλαβαν στις 10 Απριλίου τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια καταβάλλοντας το εφάπαξ τίμημα του 1,234 δισ. ευρώ. Μάλιστα η συγκεκριμένη κοινοπραξία είχε δώσει με διαφορά την καλύτερη προσφορά.

Η τελευταία γερμανική τοποθέτηση έγινε κατά την αποκρατικοποίηση του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Βασικός μέτοχος στο κοινοπρακτικό σχήμα που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης προσφέροντας σχεδόν 232 εκατ. ευρώ είναι η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) η οποία κατέχει το 47%. Το 33% ελέγχει η θυγατρική του γαλλικού κολοσσού CMA CGM, Τerminal Link και το υπόλοιπο 20% η Belterra Investments του ομίλου Ιβάν Σαββίδη.

Τα επόμενα βήματα

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως θα υπάρξει γερμανική παρουσία σε τουλάχιστον δύο –ή τρεις αν συμπεριληφθεί και το 5% του ΟΤΕ– μελλοντικές σημαντικές αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο όμιλος Κοπελούζου και η Fraport εξετάζουν την από κοινού κάθοδο τους στον διαγωνισμό για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στα σκαριά, αν και ο διαγωνισμός είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Κοπελούζου κατέχει ήδη το 5% του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το 55% της εταιρείας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και το 40% το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP Investments. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Κοπελούζος θέλει να επεκτείνει την συνεργασία του ομίλου του με την γερμανική Fraport AG με σκοπό να αποτελέσουν μαζί έναν από τους βασικούς παράγοντες των αεροπορικών μεταφορών της Ελλάδας, που θα ελέγχει πέρα από τα πιο σημαντικά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και μεγάλο ποσοστό του κεντρικού της αερολιμένα.

Έντονο είναι το γερμανικό ενδιαφέρον και για τα ενεργειακά της Ελλάδας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γερμανικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο επένδυσης στην Ελλάδα ενόψει της πώλησης έως και του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που αναμένεται να συμφωνηθεί και στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Οι Γερμανοί παραγωγοί ενέργειας είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ όταν πραγματοποιηθεί το σχεδιαζόμενο market test αυτό το φθινόπωρο. Εξάλλου, όπως σημειώνουν με νόημα πηγές της αγοράς ενέργειας, οι πρώτες εταιρείες που επωφελήθηκαν την ανάπτυξη των ΑΕΠ στην χώρα μας ήταν Γερμανικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider