Τζανακόπουλος: Τα αντίμετρα 3,5 δισ. μετριάζουν τον αντίκτυπο της συμφωνίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανακόπουλος: Τα αντίμετρα 3,5 δισ. μετριάζουν τον αντίκτυπο της συμφωνίας

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Μάλτας, δεν θα έχουν επιπτώσεις σε κοινωνικές ομάδες, παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» τονίζει, ωστόσο, ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για μια συμφωνία που παρά τα προβλήματα έχει μια ισορροπία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόλις παρουσιαστεί το σύνολο του πακέτου της συμφωνίας και με τα αντίμετρα, η εικόνα θα αλλάξει.

Το γεγονός και μόνο ότι θα υπάρξουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης (αντίμετρα) που θα αφορούν στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, των νέων, προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, εξισορροπούν την εικόνα και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια κεντρική εξαγγελία της, που είναι η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, επισημαίνει ο ίδιος.

«Και είναι γι' αυτόν τον λόγο που εκφράζουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης», είπε.

«Αμοιβαία υποχώρηση από κυβέρνηση και ΔΝΤ»

«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να απλώσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτούσε το ΔΝΤ σε δύο έτη, δηλαδή να μη γίνει μία και έξω, αλλά η πρώτη φάση το 2019 και η δεύτερη φάση το 2020», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε, η αλλαγή αυτή του δημοσιονομικού μείγματος έγινε γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία έθεσαν ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τόνισε ότι «το ΔΝΤ έλεγε ότι δεν θα συμμετέχει αν δεν γίνουν αυτά που ζητά και αυτό που επιτεύχθηκε ήταν -με μια αμοιβαία υποχώρηση και από την κυβέρνηση και από το ΔΝΤ που δέχθηκε τη νομοθέτηση των αντιμέτρων πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας, δηλαδή εντός των διαδικασιών της β' αξιολόγησης-, να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας, χωρίς το οποίο η αβεβαιότητα θα ήταν τεράστια».

«Ο Σόιμπλε λειτουργεί πάντα λειτουργεί πάντοτε ως πάρα πολύ έμπειρος πολιτικός»

Κληθείς να σχολιάσει «μια στροφή» που φαίνεται να έχει κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι βεβαίως τα πρόσωπα έχουν τις δικές τους προσωπικές τακτικές, πολιτικές και θεωρητικές σκέψεις, ωστόσο λειτουργούν στο πλαίσιο και ενός συσχετισμού δύναμης. Ο κ. Σόιμπλε, είπε, «λειτουργεί πάντοτε ως πάρα πολύ έμπειρος πολιτικός εντός ενός δεδομένου πολιτικού συσχετισμού δύναμης, βλέπει κάθε φορά τι μπορεί και δεν μπορεί να κερδίσει».

«Συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα»

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μην ψηφίσει κάποιος απ' τους βουλευτές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «εμείς λειτουργούμε με βάση τις συλλογικές κυβερνητικές αποφάσεις, τις αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος». «Θα γίνει προφανώς μια συζήτηση» είπε για εκφράσει την εκτίμηση του: «όλοι και στο κόμμα και στην κυβέρνηση και στην ΚΟ συνειδητοποιούν ότι εδώ πρόκειται για μια επιλογή που μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία. Προφανώς θα ακουστούν απόψεις, προφανώς θα υπάρξουν προβληματισμοί ή ανησυχίες, αλλά έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι στο τέλος η ΚΟ και το σύνολο του χώρου μας θα είναι απολύτως συμπαγείς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider