Κορκίδης: Να μη συζητήσουμε για τον κατώτατο μισθό έως το 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορκίδης: Να μη συζητήσουμε για τον κατώτατο μισθό έως το 2018

«Το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης έως το 2018», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης.

Αφορμή στάθηκε διαβιβαστικό έγγραφό του προς τους κοινωνικούς εταίρους, για το κείμενο αρχών και την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάει την αναθεώρηση της Οδηγίας για την εργασιακή κινητικότητα και την απόσπαση των εργαζομένων, που ουσιαστικά πρόκειται για τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού σε επίπεδο ΕΕ, οι θεσμοί στην Ελλάδα ξεκινούν ένα νέο παζάρι για επαναπροσδιορισμό του κατώτατου και καθορισμό ενός υποκατώτατου μισθού».

Ο κ. Κορκίδης είπε ακόμη ότι «τα καυτά εργασιακά θέματα για ομαδικές απολύσεις, απεργιακό νόμο "lock-out", συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνδικαλιστικό νόμο προβλέπονται στα 45 προαπαιτούμενα της β´ αξιολόγησης, αλλά το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης έως το 2018».

Επίσης, κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, «η θεσμοθέτηση της "short-time" απασχόλησης αντί της σκληρότερης κλίμακας ομαδικών απολύσεων, δεν είναι κάτι διαφορετικό από μια ευέλικτη μορφή εργασίας μειωμένου ωραρίου για τη περίοδο που η επιχείρηση βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, διατηρώντας το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της».

Καταλήγοντας, είπε ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων βρίσκει την ΕΣΕΕ σύμφωνη στα περισσότερα και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη των θεσμών. «Η ΕΣΕΕ δεσμεύεται να τηρήσει και να διεκδικήσει στο διάλογο με όλους τους θεσμούς τη συμφωνία με το ILO και τη κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα. Ελπίζω στο νέο "μπρα ντε φερ" για τα εργασιακά θέματα να επικρατήσει τελικά η εθνική θέση εργοδοτών και εργαζομένων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.