Βάιντμαν στο insider.gr: Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εποικοδομητική τροχιά

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βάιντμαν στο insider.gr: Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εποικοδομητική τροχιά

Την εκτίμησή του ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται σε εποικοδομητική τροχιά, εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, στο περιθώριο του Συνεδρίου IIF G20 που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) στη Φρανκφούρτη.

Όπως δήλωσε στο insider.gr ο ισχυρός άνδρας της Bundesbank, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί αδιαμφισβήτητο προαπαιτούμενο. «Το ΔΝΤ αποτελεί θεματοφύλακα της βιωσιμότητας του προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα συνέχισης της χρηματοδότησης με ή χωρίς αυτό.

Όσον αφορά στα σημεία τριβής μεταξύ των ευρωπαίων δανειστών και του Ταμείου, ο κ. Βάιντμαν χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις διαφωνίες των δύο πλευρών και όχι τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μέσα από τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, επισήμανε, θα διαρθρώνεται μια πιο ολοκληρωμένη, βιώσιμη στρατηγική.

«Το QE εκπνέει στο τέλος του χρόνου»

Για το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Βάιντμαν απάντησε χαρακτηριστικά: «Μα το QE εκπνέει έως το τέλος του χρόνου», επιβεβαιώνοντας την πάγια αντίθεση της Γερμανίας με τις αντισυμβατικές πολιτικές που υπερασπίζεται σθεναρά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Βάιντμαν υπογράμμισε ότι δεν πρέπει το QE, ή τα υπόλοιπα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, να χρησιμοποιούνται ως μέσα πολιτικής, το οποίο ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας. «Για εμένα, το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο θα παραμείνει το QE», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider