Ρέγκλινγκ: Η ελληνική πλευρά δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Η ελληνική πλευρά δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος

Στην Ελλάδα και στις διαφωνίες των Θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» .

Δηλώνοντας αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της χώρας διευκρίνισε ότι η διαφωνία μεταξύ των Θεσμών προσδιορίζεται σε δύο πεδία. Αρχικά στο γεγονός πως «το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι επειδή έχουμε στα χέρια μας την πορεία της ελληνικής οικονομίας του 2016, που ήταν καλύτερη από τα αναμενόμενα. Μόλις λάβουμε βέβαια όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης κι ελπίζω να έχουμε δίκιο, επειδή κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα για την Ελλάδα» υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ESM.

Όσον αφορά στην δεύτερη πηγή της διαφωνίας ο επικεφαλής του ESM σημειώνει πως είναι η ελάφρυνση του χρέους. «Η δεύτερη πηγή της διαφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι το Ταμείο προτείνει η Ελλάδα να πάρει τώρα επιπρόσθετα μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση χρέους. Αντιθέτως στην Ευρώπη πιστεύουμε πως τα επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Αυτή πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη στρατηγική δεδομένης της παρούσας αβεβαιότητας. Αλλά οι θέσεις μας όλο και προσεγγίζονται και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα είμαστε σε θέση να εξομαλύνουμε τις διαφωνίες μας. Εργαζόμαστε σκληρά να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρκετά εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να πιάσει το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν η χώρα έχει χάσει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της, ο κ. Regling αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια διαφωνία για το ύψος του πλεονάσματος αλλά για την χρονική διάρκεια του. «Το έχουν υπογράψει όλοι οι πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ικανά για να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο το 2018» αναφέρει ο κ. Regling συμπληρώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος αλλά με την χρονική διάρκεια κατά την οποία θα πρέπει να πετυχαίνονται τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο».

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα -της χρονικής διάρκειας των πλεονασμάτων του 3,5%- είναι ανοιχτό για διαπραγμάτευση, καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει ότι είναι ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και να παραμείνει για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο. «Δεν έχει οριστεί τι ακριβώς ορίζει ο όρος μεσοπρόθεσμη περίοδος, αλλά έχουμε τον χρόνο για να συμφωνήσουμε επ' αυτού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider