Van Overtveldt: Το ελληνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει με ή χωρίς το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Van Overtveldt: Το ελληνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει με ή χωρίς το ΔΝΤ

Τη θέση πως η Eυρωζώνη θα προχωρήσει με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με ή χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Johan Van Overtveldt.

Μιλώντας στο Reuters, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών είπε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν προτιμότερη, αλλά οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν και χωρίς αυτό.

«Ως Eurogroup και ως νομισματική ένωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε έτσι και αλλιώς. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε σε κάθε περίπτωση», είπε.

Ξεκαθάρισε δε πως οι αψιμαχίες με το Ταμείο δεν μπορούν να κρατούν για πάντα. «Εάν το ΔΝΤ πραγματικά επιμείνει σε άλλα θέματα από αυτά που εμείς θεωρούμε σημαντικά, εντός του Eurogroup, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι από κάθε άποψη πολύ επιθυμητή και αποτελεσματική», ανέφερε ο Johan Van Overtveldt.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πληροφορίες πως η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη στο να διαχωριστεί η αξιολόγηση από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ωστόσο αυτό θα καταδειχτεί στο προσεχές Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα συμβεί μόνον εάν η Ελλάδα συναινέσει στο να εφαρμόσει «μέρος της ατζέντας του ΔΝΤ», δηλαδή για παράδειγμα εάν αποδεχθεί τη μείωση του αφορολογήτου, κάτι που η κυβέρνηση, αλλά και η Κομισιόν απορρίπτουν σήμερα με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Η λογική πίσω από τον ελιγμό αυτό είναι πως οι κοινές γνώμες και τα κοινοβούλια χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Φινλανδία θέλουν να δουν ότι κάποιος άλλος θα παίζει το ρόλο του «μπαμπούλα» εάν το ΔΝΤ περάσει στο παρασκήνιο. Πολλοί εκτιμούν πως για τον άχαρο αυτό ρόλο προωθείται ο ESM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider