«Πυρετός» διαβουλεύσεων για αξιολόγηση και χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρετός» διαβουλεύσεων για αξιολόγηση και χρέος

Μπαράζ συζητήσεων πραγματοποιούν οι Θεσμοί μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο για να υπάρξει συμφωνία ή έστω να καταγραφεί κάποια πρόοδος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθούν και τα μέτρα για το χρέος.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Wolfgang Schaeuble για ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικο-οικονομικά θέματα, Dennis Kolberg δεν διέψευσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt για το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Το Εurogroup θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου και πάλι. Aπόψεις ανταλάσσουμε φυσικά και εκτός Εurogroup τακτικά σε διάφορα επίπεδα. Παρακαλώ για την κατανόησή σας για το ότι δεν θα αναφερθούμε σε ενδεχόμενες συναντήσεις», απάντησε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στόχος είναι να υπάρξει μια καταρχάς συμφωνία για το χρέος με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας να αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling θα παρουσιάσει κάποια μέτρα στο επόμενο Eurogroup.

«To Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τα μέτρα απαριθμούνται σαφώς στην συμφωνία στην οποία και παραπέμπουμε. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν την στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων», σχολίασε σχετικά ο κ. Kolberg στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα σενάρια

Αρμόδιες πηγές δίνουν δύο σενάρια για το Eurogroup. Το πρώτο και «καλό» σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), και η απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος που θα ανοίξει τον δρόμο και για την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την ανακοίνωση από το Eurogroup μιας ισχυρής δήλωσης περί σημαντικής προόδου και δυνατότητας εύρεσης λύσης για την δεύτερη αξιολόγηση άμεσα. Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα και να ανακοινωθεί έκτακτο Eurogroup ειδικά για την Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβρη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider