Tο ελληνικό παράδοξο με τους μισθούς

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tο ελληνικό παράδοξο με τους μισθούς

Αν και πληθαίνουν τα αισιόδοξα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Εurostat και τις κλαδικές έρευνες για μείωση της ανεργίας και σταθεροποίηση των βασικών μισθών, η ελληνική πραγματικότητα κρύβει το δικό της παράδοξο: η Ελλάδα αποτελεί την μοναδική χώρα όπου κατά το διάστημα 2008-2015 έχουν μειωθεί οι κατώτατοι μισθοί κατά 12% ενώ αντιθέτως παρατηρούνται αυξήσεις στα μισθολόγια υψηλόβαθμων στελεχών αρχής γενομένης από τον ιδιωτικό τομέα. Μένει να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για το 2016, καθώς το ΔΝΤ πιέζει για περαιτέρω μειώσεις 2% ενώ, από την άλλη, οι τάσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα δείχνουν σταθεροποίηση ή μικρή αύξηση των μισθών.

Προς την ίδια κατεύθυνση ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας

Ο ιδιωτικός τομέας δείχνει διατεθειμένος να συγκρατήσει τους μισθούς ή να κάνει μικρές αυξήσεις ενώ η ίδια πολιτική δείχνει ότι θα ισχύσει και στο Δημόσιο σύμφωνα με εξαγγελίες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.Βερναδάκη.

Σύμφωνα με την Έρευνα Αποδοχών και Παροχών της KPMG για τον Φαρμακευτικό και Αγροχημικό κλάδο, τον κλάδο των Καταναλωτικών Προϊόντων και του Λιανεμπορίου και για τον κλάδο των Ασφαλιστικών εταιρειών, το 2015 αποτέλεσε μια χρονιά αβεβαιότητας με μικρές θετικές ή αρνητικές μισθολογικές μεταβολές.

Στις θετικές εξελίξεις συγκαταλέγονται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η εξάλειψη των μειώσεων στις βασικές αποδοχές ενώ μεγάλωσε το ποσοστό των εταιρειών που προχώρησαν σε μικρές αυξήσεις των βασικών αποδοχών (κυρίως σε επιλεγμένα στελέχη). Παρόλα αυτά και στους τέσσερις παραπάνω κλάδους παρατηρείται μείωση των μεταβλητών αποδοχών που χορηγήθηκαν το 2015 για την απόδοση του 2014, γεγονός που διατηρεί το συνολικό πακέτο αποδοχών κοντά στα περσινά επίπεδα.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στους μισθούς, σύμφωναμε την έρευνα, για το 2016, το 26% των εταιρειών του δείγματος δεν προχώρησε σε κάποια πρόβλεψη, το17% προέβλεψε μηδενικές αυξήσεις, ενώ για το υπόλοιπο δείγμα (57%) ποσοστό της αύξησης που αναμένεται να δοθεί είναι 2,0% (διάμεσος).

Η ίδια τάση παρατηρείται και στο δημόσιο τομέα , όπου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ανήγγειλε μικρές αυξήσεις σε ορισμένους εργαζομένους ενώ για τους υπόλοιπους δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις, όπως δήλωσε.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, ο «μεγάλος ασθενής» της ΕΕ

Παρά τις θετικές προβλέψεις για συγκράτηση των μισθών στην Ελλάδα, η χώρα κατέχει μια ακόμη αρνητική πρωτιά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός στις υπόλοιπες χώρες αυξάνεται (στη Ρουμανία κατά 95%, στη Βουλγαρία κατά 64%, στη Σλοβακία κατά 58%, στη Λετονία κατά 57%, στη Γαλλία κατά 14%), στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 12% κατά την τελευταία επταετία.

Παράλληλα, μεγάλο είναι και το μισθολογικό χάσμα στις ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα τα ποσοστά μειώσεων ή αυξήσεων να μην μπορούν με μια πρώτη ματιά να αποτυπώσουν πλήρως την πραγματικότητα.

Σε μια συγκριτική προσέγγιση, αυτή τη στιγμή μιλάμε για έναν κατώτατο μισθό στην Ελλάδα της τάξης των 586 ευρώ ενώ στο Λουξεμβούργο είναι 1923 ευρώ, στη Γερμανία 1473 ευρώ, στην Ισπανία 753 ευρώ και στη Μάλτα 697 ευρώ.

Ωστόσο, παρά την αρνητική αυτή πρωτιά της Ελλάδας το ΔΝΤ, με μελέτη που δημοσίευσε στις 17 Νοεμβρίου, ζητά να συνεχιστούν οι περικοπές (κατά 2%) στους μισθούς των πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) που χτυπήθηκαν από τη κρίση. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι ότι «ο μετριασμός των μισθών είναι απαραίτητος σε αυτές τις οικονομίες σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση αλλά και να αποφευχθεί η επιστροφή των γιγάντιων ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και αρκετοί οικονομολόγοι οι οποίοι προτάσσουν την ανάγκη μείωσης των μισθών προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider