Έρχονται αυξήσεις φόρων στα καύσιμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αυξήσεις φόρων στα καύσιμα

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή το Σάββατο σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει πρόσθετα τη χρήση του αυτοκινήτου και να ελαφρύνει τους φόρους στην κατοχή του.

Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης απεκάλυψε πως η κυβέρνηση μελετά για το 2016 την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και την παράλληλη μείωση του ετήσιου ποσού που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας. Αν και ο ίδιος απέφυγε να αναφέρει το ποσοστό αύξησης του ειδικού φόρου στη βενζίνη (π.χ. 5 ή 10 λεπτά στο λίτρο), η αναφορά του και μόνο ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Η πλέον σκληρή απάντηση ήλθε σήμερα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) η οποία σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα, σε αντιστάθμισμα των χαμηλών τελών κυκλοφορίας έκανε λόγο για «χιουμοριστική διάθεση» του κ. Αλεξιάδη.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγιναν από χιουμοριστική διάθεση», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα και η οποία επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στους παράγοντες της Κυβέρνησης για την δήθεν αύξηση των δημοσίων εσόδων, όταν χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων, από την ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή, κ.λπ.)».

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ σήμερα το 67,16% στη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι, που βρίσκονται ήδη 86% πάνω από την χαμηλότερη φορολόγηση που επιτρέπεται από την Οδηγία 2003/96 της Ε.Ε.

«Η τυχόν αύξηση της φορολογίας των καυσίμων με ανεξέλεγκτη την παράνομη διακίνηση καυσίμων, θα αυξήσει αναλογικά την κερδοφορία των παράνομων κυκλωμάτων που λυμαίνονται ανενόχλητοι τον ευρύτερο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών, τα τελευταία 20 χρόνια, προσθέτοντας ακόμη μία αρνητική προϋπόθεση στην ζητούμενη και προσδοκώμενη αγωνιωδώς ανάπτυξη της οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γίνεται δε και επίκληση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ο οποίος κατά την ΠΟΠΕΚ είχε δηλώσει ότι, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αν αντιμετώπιζε τη λαθρεμπορία καυσίμων και δε θα χρειαζόταν να καταφύγει σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

Κατά τους πρατηριούχους η μοναδική λύση για την αύξηση των δημοσίων εσόδων ίσως και κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως είναι η εφαρμογή των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων που εκκρεμούν ανεξήγητα για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κ.λπ.) σε όλα τα στάδια αποθήκευσης και διάθεσης αυτών, παράλληλα με την ενεργοποίηση των πλήρως απενεργοποιημένων Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider