Μνημόνιο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μνημόνιο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας

Την ανάπτυξη κοινής βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ, του ΕΦΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ για κάθε απασχολούμενο, τις διασταυρώσεις προσωπικών στοιχείων, τη θέσπιση κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές και τη δημιουργία λευκής λίστας για τις συνεπείς επιχειρήσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων ο «οδικός χάρτης για την αδήλωτη εργασία» της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στις εργοδοτικές οργανώσεις και στη ΓΣΕΕ.

Σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Αποτελεί αναγκαιότητα η ύπαρξη ενός ευρύτατου ρυθμιστικού πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας, βασισμένου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο θα διασφαλίζεται με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας.

Η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας συνδέεται στενά με την προσπάθεια επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης των τελευταίων έξι ετών και, ιδίως, η επαναφορά του νομοθετικού πλαισίου για την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της επακόλουθης δυνατότητας επέκτασής τους, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και σε ζητήματα παραβατικότητας, σχετικά με τα κατώτατα δηλωμένα εισοδήματα και σε προσπάθειες κοινωνικού/μισθολογικού dumping, και θα περιορίσουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού».

Ο «οδικός χάρτης» προβλέπει συγκεκριμένες συστάσεις για τη λήψη μέτρων σε ορίζοντα τριετίας προβλέποντας, ως προαπαιτούμενα, τη δημιουργία ενός τριμερούς φορέα διαλόγου (κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων), τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και την αλλαγή του μείγματος της πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας.

Η ΓΣΕΕ ζητά να προβλεφθεί ρητά η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και ο έλεγχος της ευελιξίας, υπογραμμίζοντας ότι η απορρύθμιση λειτουργεί ενθαρρυντικά για την επινόηση και εφαρμογή κάθε λογής παραβατικών συμπεριφορών σε εργασιακό και φορολογικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider