Eurobank: Αναγκαίο το QE για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Αναγκαίο το QE για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτελεί τη μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αποκλιμάκωση των διαφορικών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας ενδεχομένως σταδιακή πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές πριν το πέρας του παρόντος προγράμματος διάσωσης (Αύγουστος 2018).

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank σε ειδική μελέτη που δημοσίευσε την Τρίτη με τίτλο «Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα: Αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος και την αποτροπή προβλημάτων στη χρηματοδότηση της χώρας μετά το 2018».

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια για την επίλυση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της μελέτης, τη συγγραφή της οποίας επιμελήθηκε ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank, με αφορμή σειρά πρόσφατων δηλώσεων από υψηλά ιστάμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το ενδεχόμενο αγορών από το Ευρωσύστημα διαπραγματεύσιμου χρέους το οποίο έχει εκδοθεί από/ή φέρει την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η παρούσα μελέτη εστιάζει στις βασικές προϋποθέσεις και το πιθανό χρονοδιάγραμμα μίας τέτοιου είδους εξέλιξης, αποτελώντας συμπλήρωμα προηγούμενης ανάλυσής μας για το συγκεκριμένο θέμα.

Επιπρόσθετα, επανεξετάζει το ζήτημα της μεσο-μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, εξηγώντας γιατί η παροχή νέας σημαντικής ελάφρυνσης χρέους από τους πιστωτές του επίσημου τομέα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος και την εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου που θα επιτρέψει την έξοδο της εγχώριας οικονομίας από το υφεσιακό περιβάλλον.

Παρότι η συμμετοχή στο QE δεν αποτελεί πανάκεια, όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με την Eurobank, φαίνεται ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος και την αποτροπή νέων αναγκών χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα μετά το πέρας του παρόντος προγράμματος διάσωσης.

Στο βαθμό που υφίσταται περιορισμένη διάθεση από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για μια τέτοια εξέλιξη, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πλήρης αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις χρηματοοικονομικές αγορές πριν την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ωστόσο, πολιτικο-οικονομικοί περιορισμοί ενδεχομένως αποτρέψουν μία εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν στις συνεδριάσεις του Εurogroup στις 9 και 24 Μαΐου 2016.

Σε κάθε περίπτωση, ένα αρκετά πιθανό σενάριο κατά την άποψή των αναλυτών της Eurobank, είναι η συγκεκριμενοποίηση (και σταδιακή εφαρμογή) των μέτρων στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων δράσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του παρόντος προγράμματος.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η εξέλιξη αυτή θα έστελνε ισχυρό μήνυμα στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι παραμένουν προσηλωμένοι στον απώτερο στόχο σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους (κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις). Επιπρόσθετα, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να ολοκληρώσει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) και να αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider