Πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος παρουσιάζει η ΝΔ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος παρουσιάζει η ΝΔ

Το δικό της σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο σε συνέντευξη Τύπου η ΝΔ, με τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και την τομεάρχη Ανάπτυξης Άννα Ασημακοπούλου να αναλαμβάνουν την παρουσίαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider.gr, θα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις, ενώ ως βασική αρχή θα έχει τον διαχωρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και αυτών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής. «Πρέπει να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ελαστικοί με όσους έχουν και δεν πληρώνουν», έλεγε στο Insider.gr κεντρικό γαλάζιο στέλεχος. Τούτου δοθέντος, στη ΝΔ επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ανακούφισης εν μέσω υπερφορολόγησης, τόσο για να παρουν ανάσα φυσικά πρόσωπα όσο και για να διασωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ύψος του δανεισμού τους.

Δύο ακόμα βασικές έννοιες-κλειδιά είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η γρήγορη διευθέτηση της διαδικασίας, ενώ η πρόταση της ΝΔ θα είναι μεν συνολική και συνεκτική, πλην όμως θα καλύπτει τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας και δεν θα αντικαθιστά εξ ολοκλήρου το ισχύον πλαίσιο, όπου αυτό υπάρχει. Όπως προαναφέρθηκε, μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στη διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων, προκειμένου η ΝΔ να παρουσιάσει μια αντιπρόταση στον μηχανισμό εξωδικαστικής επίλυσης που προτείνει η κυβέρνηση. «Ο μηχανισμός θα είναι το αντίθετο από την κυβερνητική πρόταση: δεν θα είναι δαιδαλώδης και δεν θα είναι τόσο χρονοβόρος, ιδιώς όταν τους πρώτους μήνες του 2017 η χώρα έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένα αποτελέσματα», έλεγε στο Insider.gr έτερο κεντρικό γαλάζιο στελεχος.

Στην πρόταση της ΝΔ θα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις ένας μηχανισμός, σύμφωνα με τον οποίο ο οφειλέτης θα πρέπει να επιτυγχάνει ρύθμιση με τον μεγαλύτερο πιστωτή του (ανεξάρτητα από το αν είναι τράπεζα, εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο), ο ο οποίος κιόλας θα κάνει όλο τον background έλεγχο αναφορικά με το προφίλ του οφειλέτη. Πάνω στη ρύθμιση που θα επιτυγχάνεται με τον μεγαλύτερο πιστωτή θα κουμπώνουν παράλληλα και και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις, προκειμένου να πιάνεται ένα συγκεκριμένο ποσοτικό όριο για τη μηνιαία εξυπηρέτηση.

Ακόμα, μεγάλη σημασία δίνουν στη ΝΔ στον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα συνδέεται με ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, στη βάση και του σχεδίου που έχει ήδη εκπονήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ως προς τα χρέη των νοικοκυριών, στη ΝΔ έχουν επεξεργαστεί μια φόρμουλα που θα έχει ως βάση τα ειρηνοδικεία και θα αποσκοπεί σε γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αξιολόγηση των περιπτώσεων των αιτούντων για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο οφειλέτης παίρνει δικάσιμο το...2030 και μέχρι τότε καταβάλλει μια ελάχιστη δόση. Στην Πειραιώς επιδιώκουν με το νέο σχήμα που θα προτείνουν και να αυξήσουν τα έσοδα του δημοσίου, αλλά και να διακρίνουν τους πραγματικούς ευρισκόμενους σε αδυναμία από αυτούς που υπάγονται στην ομπρέλα του νόμου Κατσέλη, ενώ μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider