Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάρυνε το έλλειμμα του 2015

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάρυνε το έλλειμμα του 2015

Στα 13,2 δισ. ευρώ ή στο 7,5% του ΑΕΠ ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμα το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε στην Eurostat η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αρχικά η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμούσε πως το έλλειμα ήταν στα 12,8 δις ευρώ ή στο 7,2% του ΑΕΠ, ωστόσο αναθεώρησε επί τα χείρω το τελικό μέγεθος.

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 97,3 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 7 δισ.ευρώ σε σχέση με το 2014, ενώ τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 84,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το ακαθάριστο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 311,7 δισ. ευρώ ή στο 177,4% του ΑΕΠ.

Σημαντική επίπτωση είχε στο έλλειμμα η στήριξη που χορηγήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία επηρέασε κατά 7,1 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα δημοσιονομικά της στοιχεία να είναι σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών. Στη βάση αυτή αποσαφηνίζεται πως τεχνική βοήθεια έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή σε όλους τους κρίσιμους τομείς κατάρτισης των στοιχείων, ενώ έχει παρασχεθεί υποστήριξη και από εξωτερικό εμπειρογνώμονα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider