Σε εισπράξεις 155 εκατ. ημερησίως στοχεύει η κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εισπράξεις 155 εκατ. ημερησίως στοχεύει η κυβέρνηση

Ο προϋπολογισμός του 2014 προέβλεπε αρχικά πως τα καθαρά έσοδα του κράτους θα ανέρχονταν σε 50,14 δισ. ευρώ. Τελικά ανήλθαν σε 46,6 δισ. ευρώ, δηλαδή υστέρησαν κατά 3,5 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2015 προέβλεπε πως τα καθαρά έσοδα θα ανέρχονταν σε 48,61 δισ. ευρώ. Τελικά ανήλθαν σε 46,589 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν κατά 2 δισ. ευρώ λιγότερα. Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει πως τα καθαρά έσοδα θα ανέλθουν εφέτος σε 49,1 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία ακόμη 23,13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 55,3% αφορά σε έμμεσους φόρους και το 44,7% σε άμεσους φόρους.

Τον Ιούλιο εισέρευσαν από φόρους στα δημόσια ταμεία 5,260 δισ. ευρώ εκ των οποίων σημαντικό ποσό αφορούσε στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους μεγαλύτερες υποχρεώσεις οι σημαντικότερες εκ των οποίων αφορούν στην καταβολή ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ και στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2016 :

  • Μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να εισπραχτούν φόροι ύψους 3,44 δισ. ευρώ.
  • Μέσα στο Σεπτέμβριο θα πρέπει να εισπραχθούν φόροι ύψους 4,3 δισ. ευρώ.
  • Τον Οκτώβριο θα πρέπει να εισπραχθούν 3,9 δισ. ευρώ.
  • Μέσα στο Νοέμβριο θα πρέπει να εισρεύσουν φόροι 4,47 δισ. ευρώ.
  • Μέσα στο Δεκέμβριο θα πρέπει οι φόροι να ανέλθουν σε 6,962 δισ. ευρώ.

Εάν για τα έσοδα υστερήσουν ή εάν οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες των αναμενομένων, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει εγκαίρως να καλύψει την απόσταση με νέα μέτρα, ώστε να μην ενεργοποιηθεί αυτόματα ο κόφτης τον Απρίλιο του 2017.

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης να δηλώνει διαρκώς πως τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», ωστόσο για να επιβεβαιωθούν τα λεγόμενα του θα πρέπει να εισπράττονται αρχής γενομένης του Αυγούστου, φόροι που θα αντιστοιχούν στο 2,7% του ΑΕΠ μηνιαίως.

Πιο απλά σε ημερήσια βάση θα πρέπει να εισπράττονται φόροι ύψους 155 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του Αυγούστου) !

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider