Στο «στόχαστρο» της εφορίας οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «στόχαστρο» της εφορίας οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία

Ελέγχους σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που έχουν έδρα τους τη Βουλγαρία θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα οι ελεγκτικές αρχές της χώρας μας. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι εταιρείες «βιτρίνες» που φοροδιαφεύγουν. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά χρησιμοποιούν ως βάση την Βουλγαρία για να καταβάλλουν μικρότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για να εντοπιστούν οι εν λόγω επιχειρήσεις και να επιβληθούν εξοντωτικά πρόστιμα.

Αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για οργανωμένα κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα τα οποία αναλαμβάνουν να στήνουν αυτές τις εταιρείες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί δεκάδες αναφορές για τον τρόπο λειτουργίας των μεσαζόντων που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα capital controls και την αναστάτωση που έχουν επιφέρει οι κυοφορούμενες αλλαγές στη φορολογία και το ασφαλιστικό στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, «κάνουν πάρτι» σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Στοιχεία των Βουλγαρικών αρχών τοποθετούν άνω των 60.000 τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που συστάθηκαν στη χώρα το 2015. Η πλειοψηφία αυτών είναι «εταιρείες σφραγίδα», δηλαδή πλην της τιμολόγησης των υπηρεσιών τους δεν έχουν καμία άλλη δραστηριότητα στη χώρα.

Αυτές οι επιχειρήσεις γλυτώνουν φόρο έως και 24% σε σχέση με τη φορολόγηση τους στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο εταιρικός φόρος είναι 10% στη Βουλγαρία και ο φόρος μερισμάτων 5%, όταν στην Ελλάδα ο εταιρικός φόρος είναι 29% και ο φόρος μερισμάτων10%.

Η ευκολία σύστασης μιας ΕΠΕ στη Βουλγαρία είναι ένας ακόμη λόγος που η «βιομηχανία» ανθεί. Το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο επένδυσης για μια ΕΠΕ είναι 2 λέβα, ήτοι 1 ευρώ. Μια επίσκεψη σε συμβολαιογράφο στη Σόφια ή σε άλλη βουλγαρική πόλη και η καταβολή 1.500 ευρώ αρκούν για να αποκτήσει κάποιος μια βουλγαρική ΕΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις καλές ημέρες το βουλγαρικό Δημόσιο και οι μεσάζοντες στη σύσταση βουλγαρικών εταιρειών βγάζουν έως και 500.000 ευρώ από τους Έλληνες επιτηδευματίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider