Βάζουν «χέρι» σε λογαριασμούς και ακίνητα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βάζουν «χέρι» σε λογαριασμούς και ακίνητα

Μπαράζ πλειστηριασμών ετοιμάζουν από τον Σεπτέμβριο ελληνικές τράπεζες και Δημόσιο. Πολυτελή διαμερίσματα, εξοχικά, καταστήματα, γραφεία και ξενοδοχεία θα βγουν στο «σφυρί» τους επόμενους μήνες καθώς οι μεν τράπεζες πρέπει να μειώσουν τις επισφάλειες τους και το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ βάσει των όσων προβλέπει το Μνημόνιο.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν καταρτίσει λίστες με περισσότερα από 500 ακίνητα τα οποία είναι έτοιμα για πλειστηριασμό. Τα ακίνητα αυτά ανήκουν, αναφέρουν πηγές, σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή σε άτομα που ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους δεν πληρώνουν. Η πρώτη παρτίδα θα αφορά κυρίως καταστήματα και γραφεία σε προβεβλημένες περιοχές, ενώ θα ακολουθήσουν και κατοικίες κυρίως εξοχικές χωρίς να λείπουν και πολυτελή διαμερίσματα στις καλές περιοχές των αστικών κέντρων.

Την ίδια στιγμή, «χέρι» στους λογαριασμούς και τα ακίνητα όσων χρωστούν βάζει το ελληνικό Δημόσιο το οποίο έχει δεσμευθεί να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης στο 52% των οφειλετών μέχρι τον Σεπτέμβριο και στο 55% μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 65 ακινήτων σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι οι κατασχέσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Ήδη η εφορία έχει μπει στους λογαριασμούς περισσοτέρων από 400.000 οφειλετών που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τακτοποίηση ή ρύθμιση των χρεών τους με τους ρυθμούς να αυξάνονται.

Τι ισχύει για το ακατάσχετο

Σημειώνεται ότι για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και πιο συγκεκριμένα: κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στα χέρια τρίτων όπως μισθοί συντάξεις, ενοίκια, επιδοτήσεις κ.α.

Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET.

Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα. Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider