Παραιτήθηκε η εκτελεστική ηγεσία του ΤΧΣ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραιτήθηκε η εκτελεστική ηγεσία του ΤΧΣ

Ανακοινώθηκε και επισήμως η παραίτηση και των τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του insider.gr για σύσσωμη παραίτηση της τρέχουσας ηγεσίας του Ταμείου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες.


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού και επιτυχημένου έργου η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ υπέβαλε την παραίτησή της, με ισχύ την 18η Ιουλίου 2016, προκειμένου να διευκολύνει τις μελλοντικές επιλογές για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».

«Το Γενικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση [σ.σ. την Τρίτη] ευχαρίστησε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ.κ. Άρη Ξενόφο Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιώργο Κουτσό Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αναστάσιο Γάγαλη Μέλος, για την πολύτιμη συνεισφορά τους όλο το διάστημα της θητείας τους και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στα επόμενα βήματα της επαγγελματικής τους πορείας», προσθέτει η ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου, Γιώργος Μιχελής, θα παραμείνει στη θέση του.

Όπως μετέδωσε το insider.gr αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου, αντικαταστάτες για τα παραιτηθέντα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν έχουν ακόμη βρεθεί, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο θεσμικό κενό όσον αφορά στον ρόλο του Ταμείου μετά τις 18 Ιουλίου, όποτε και θα αποχωρήσουν από τη θέση τους οι κ.κ. Ξενόφος, Κουτσός και Γάγαλης.

Η παραίτηση των τριών μελών της Επιτροπής αφήνει ουσιαστικά «ακυβέρνητο» το ΤΧΣ, καθώς ακόμη δεν έχουν επιλεγεί οι αντικαταστάτες τους. «Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε τίθεται σοβαρό θέμα σχετικά με τις αρμοδιότητες του Ταμείου και πώς αυτό θα λειτουργήσει χωρίς Εκτελεστική Επιτροπή», υπογράμμισαν την Τρίτη στο insider.gr πηγές του Ταμείου. Όπως εξηγούν, το Γενικό Συμβούλιο δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και ουσιαστικά «δένονται τα χέρια» του Ταμείου μέχρις ότου διοριστούν νέα μέλη στην Επιτροπή.

Στην ανακοίνωσή του, το Ταμείο προασπίζεται το έργο του, επισημαίνοντας ότι εκπλήρωσε εγκαίρως και με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό όλες τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους Εταίρους της.

Ειδικότερα, αναφέρει, προέβη στην τροποποίηση του Νόμου του ώστε να αντικατοπτρίζεται ο νέος ρόλος του Ταμείου και οι εκτεταμένες εργασίες που απορρέουν από τη νέα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (FAFA) και τις νέες δεσμεύσεις του Μνημονίου Συνεργασίας.

Στο δε καίριο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. συνεχίζει, το ΤΧΣ κατέγραψε σε σχετικές μελέτες αφενός τα εμπόδια νομικής και κανονιστικής φύσεως, η άρση των οποίων θα διευκόλυνε την επίλυση του προβλήματος αυτού, και αφετέρου την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων περιγράφοντας ταυτόχρονα ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των Τραπεζών.

Τέλος, προσθέτει η ανακοίνωση, το ΤΧΣ με τη συμβολή εξωτερικού συμβούλου διεθνούς εμπειρίας, διεξήγαγε και ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πηγές από το Ταμείο, τα απερχόμενα μέλη θα συνεχίσουν κανονικά τις διαδικασίες που προβλέπονται –σύνταξη και υποβολή εκθέσεων κ.α.– μέχρι την αποχώρηση από τα καθήκοντά τους στις 18 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ρυθμός της διαδικασίας αξιολόγησης επιβραδύνεται σημαντικά, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις δυσχεραίνεται ουσιαστικά το έργο του ΤΧΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider