Στον αέρα η συμφωνία της κυβέρνησης με την Cosco για τον ΟΛΠ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον αέρα η συμφωνία της κυβέρνησης με την Cosco για τον ΟΛΠ

Στον «αέρα» βρίσκεται η συμφωνία της κυβέρνησης με την Cosco για τον ΟΛΠ, μετά την επιστολή – κόλαφο του κινεζικού ομίλου, στην οποία καταγγέλλει μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Αθήνας και απόπειρα αλλαγών στη σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

«Η Cosco μιλά για κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές που έγιναν και δεν είναι ουσιώδεις, αλλά θα αποσαφηνιστούν», δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Ειδικότερα, η Cosco απέστειλε την επιστολή στην κυβέρνηση, με αφορμή το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, με τον κινεζικό κολοσσό να προειδοποιεί για «τη βλάβη που θα προκύψει» εάν η Βουλή προβεί στην ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Με επιστολή προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Cosco καταγγέλλει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι «εντελώς αντίθετο» σε σχέση με τους βασικούς όρους της συμφωνίας και με τα δεδομένα πάνω στα οποία η κινεζική εταιρεία κατέθεσε προσφορά για τον ΟΛΠ.

Η Cosco κάνει λόγο για «πρωτοφανή απόπειρα» του υπουργείου Ναυτιλίας να καταστήσει ανενεργές σχεδόν όλες τις διατάξεις της σύμβασης παραχώρησης και να τροποποιήσει με νόμο τη συμφωνία για αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του μεγαλύτερου λιμανιού στην Ελλάδα.

Η κινεζική εταιρεία τονίζει ότι οι αλλαγές στη σύμβαση επιφέρουν μεγάλη βλάβη και καλεί τη Βουλή να επαναφέρει πλήρως τη συμφωνία όπως είχε συναφθεί με το ΤΑΙΠΕΔ.

Δρίτσας: Θα ληφθεί υπόψιν η επιστολή της Cosco

Για «αλλαγές που είχε δικαίωμα να επιφέρει στον κυρωτικό νόμο» έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και σχολιάζοντας την επιστολή της Cosco που εκφράζει τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ «όσα αναφέρει η Cosco είναι κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές που έγιναν και δεν είναι ουσιώδεις. Δεν αλλάζουν κάτι στη συμφωνία, όμως προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα αποσαφηνιστούν».

«Καταρχήν ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα αν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και αν θα συνεχίσουμε τη διαδικασία», είπε ο κ. Δρίτσας και διάβασε την σύμβαση όπου ο ΟΛΠ αναγνωρίζει ότι ο κυρωτικός νόμος μπορεί να αλλάξει.

«Πρέπει να ηρεμήσουμε, αυτό είναι το πλαίσιο. Ότι υπάρχουν διαφορές όντως υπάρχουν στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που έχει η κυβέρνηση. Οι αναφορές που στοχοποιούν εμένα, είναι ανούσιες να συζητούμε σ’ αυτό το επίπεδο. Δεν είναι σκόπιμο να συζητούμε στη Βουλή σ’ αυτό το επίπεδο ανάμεσα σε ένα υπουργό και σε μία εταιρεία. Μην θυμηθούμε την ταινία του Κούνδουρου «Ο Δράκος» με τον Ηλιόπουλο», πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Παράλληλα ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι σταθερές και με αναπτυξιακή προοπτική και όλη η κυβέρνηση, όλα τα μέλη της μηδενός εξαιρουμένου, υπηρετεί αυτό τον σχεδιασμό. Όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφικά παραπολιτικού χαρακτήρα».

«Η επιστολή θα ληφθεί και αυτή υπόψιν. Η κυβέρνηση θα δει τις αντιρρήσεις και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Κουμουτσάκος για κυβέρνηση: Άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, αλλά ψηφίζουμε

«Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την επιστολή της Cosco προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μέσω της οποίας η εταιρεία εξέφρασε τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιά.

«Η επιστολή - κόλαφος της Cosco δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης» συμπληρώνει ο κ. Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για «σταθερή πολιτική αναξιοπιστίας που διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη».

«Αλήθεια, ποιος θα εμπιστευτεί αυτήν την κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδας;», διερωτάται ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από τη σημερινή κυβέρνηση».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του κ. Δρίτσα» και ζητεί από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider