«Φωτιά» στην τσέπη - Ακριβαίνουν δεκάδες προϊόντα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φωτιά» στην τσέπη - Ακριβαίνουν δεκάδες προϊόντα

Σημαντική επιβάρυνση στο πορτοφόλι των καταναλωτών φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% από σήμερα Τετάρτη 1η Ιουνίου.

Μία σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης παίρνουν φωτιά, επιβαρύνοντας μέχρι και 100 ευρώ ετησίως την τσέπη του έλληνα καταναλωτή.

Αν μάλιστα στο ποσό αυτό προστεθούν μια σειρά αυξήσεων σε άλλα προϊόντα όπως είναι τα καύσιμα, καφές, τα τσιγάρα και οι μπίρες τότε το κόστος εκτοξεύεται, μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των ελλήνων καταναλωτών.

Έτσι από σήμερα αυξάνονται οι τιμές σε μια σειρά προϊόντων όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, αναψυκτικά, χυμοί, μπύρα, ρούχα, παπούτσια, είδη κατοικίας, εργαλεία, έπιπλα, χαρτικά, ηλεκτρικές συσκευές,

Αυξήσεις φωτιά στα καύσιμα

Αυξήσεις 4 λεπτών το λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και τ5 λεπτών στο ντίζελ κίνησης θα μετρήσουν αθροιστικά από σήμερα οι οδηγοί των οχημάτων.

Ο νέος συντελεστής ΦΠΑ στο 24% από 23% θα ανεβάσει τις τιμές των υγρών καυσίμων κατά ένα λεπτό το λίτρο, ενώ ήδη από τις 15 Μαίου οι ανατιμήσεις αγγίζουν τα 3 λεπτά στην απλή αμόλυβδη και τα σχεδόν 4 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης.

Έτσι, η μέση τιμή της βενζίνης (μαζί με τις στρογγυλοποιήσεις) θα ανέβει στα 1,429 ευρώ το λίτρο από 1,417 ευρώ ενώ το ντίζελ θα σκαρφαλώσει στα 1,095 από 1,086 ευρώ το λίτρο.

Πικρός καφές

Πικρό καφέ για εκατομμύρια καταναλωτές φέρνει ο νέος φόρος που επιβάλλεται σε ένα είδος μαζικής κατανάλωσης. Η φορολόγηση του καφέ θα ακριβύνει κατά 20% με 25% την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 40 με 60 λεπτά στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η φορολόγηση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% μεταφράζεται σε αύξηση 40-60 λεπτών στην συσκευασία των 200 γρ καφέ (που είναι και η πιο συνηθισμένη) ή αλλιώς σε αύξηση της τάξης του 25% από την σημερινή τιμή.

Μέχρι και 50 λεπτά η αύξηση στα τσιγάρα

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα, βάζει φωτιά στην τσέπη των «θεριακλήδων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα πακέτα των φθηνών τσιγάρων θα αυξηθούν κατά 20 λεπτά και τα ακριβότερα, αυτά δηλαδή που σήμερα κοστίζουν 4 ευρώ, θα αυξηθούν κατά 50 λεπτά. Στον χύμα καπνό ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού.

Αύξηση κατά 1,24 ευρώ στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Επιβάλλεται ειδικός φόρος 10 λεπτά ανά 1 ml υγρού. Δηλαδή η τιμή για μια συσκευασία 10 ml θα αυξηθεί κατά 1,24 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ.

Αύξηση-«φωτιά» στην μπύρα

Από σήμερα αυξάνεται και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην μπύρα καθώς από τα 650 ευρώ το χιλιόλιτρο θα φτάσει στα 1.275 ευρώ το χιλιόλιτρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κουτάκι των 330 ml θα αυθηθεί κατά 44 λεπτά περίπου και αυτό των 500 ml κατά 65 λεπτά.

Η συνδρομητική τηλεόραση

Σημαντικές επιβαρύνσεις θα επιφέρει η επιβολή του τέλους 10% στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ.

Ενδεικτικά για έναν λογαριασμό συνδρομητικής τηλεόρασης αξίας 25 ευρώ μηνιαίως, το τέλος θα ανέρχεται σε 2,5 ευρώ και εάν προστεθεί ο ΦΠΑ 24% το συνολικό τίμημα ξεπερνά τα 34,1 ευρώ.

Αυξήσεις στα διόδια

Ανατιμήσεις στα διόδια φέρνει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 24% από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016, οι οποίες κυμαίνονται από 5 έως 10 σεντς ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις επιβάλλονται σε φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες, όπως για παράδειγμα στα διόδια της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου όπου η αύξηση θα κυμανθεί από 10 λεπτά έως 1 ευρώ για πολύ μεγάλα λεωφορεία.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Αττική Οδός ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απορροφήσει, προς το παρόν, την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% για την πλειονότητα των χρηστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider