Wilbur Ross: Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι κυβερνήσεις της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wilbur Ross: Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι κυβερνήσεις της

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα «δεν μπορεί να αποπληρώσει το σύνολο των τόκων αλλά και του κεφαλαίου» των δανείων που έχει λάβει από τους δανειστές της, εκφράζει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής και μέτοχος της Eurobank, Wilbur Ross, λίγες μόλις ώρες μετά την επικύρωση, από την πλευρά του Eurogroup, της συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Πρόκειται για κάτι που μοιάζει με γρίφο και, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλους τους γρίφους, τελικά υπάρχει κάποιος που ανακαλύπτει τι κρύβει αυτός ο γρίφος», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της WL Ross & Co, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Εστιάζοντας ωστόσο στα επιμέρους χαρακτηριστικά της συμφωνίας του Eurogroup της Τρίτης, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής αναφέρει πως «η συμφωνία αποτελεί μια θετική εξέλιξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Μάλιστα, προβλέπει άνοδο των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο με τα επίσημα πλέον διαπιστευτήρια της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

«Ο μοναδικός λόγος που οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι οι κυβερνήσεις της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο διακυβέρνησης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος στη Eurobank, επισημαίνει πως έχει μια από τις καλύτερες διοικήσεις στην Ελλάδα.

Εστιάζοντας στα προαπαιτούμενα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Ross δηλώνει έκπληκτος από την καθολική στήριξη που παρείχαν στα νέα μέτρα λιτότητας τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου, το βράδυ της Κυριακής.

«Την Κυριακή ψηφίστηκαν 40-50 δύσκολα μέτρα λιτότητας κι όμως η συγκυβέρνηση άντεξε», επισημαίνει.

Κίνα

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, ο Ross εκφράζει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στην Κίνα, κάνοντας ειδική μνεία στις εξαγγελίες της κυβέρνησης να υλοποιήσει πρόγραμμα διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

«Εάν η διαδικασία αυτή υλοποιηθεί με διαφάνεια, αλλά και σε λογικές τιμές, τότε οι κινεζικές τράπεζες αναμένεται να κερδίσουν σημαντική ώθηση», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider