Σε 24ωρη παρακολούθηση η μνηστή του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε 24ωρη παρακολούθηση η μνηστή του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Η μνηστή του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τέθηκε υπό 24ωρη παρακολούθηση από τις τουρκικές αρχές.

Σε 24ωρη παρακολούθηση έχουν θέσει οι τουρκικές αρχές τη μνηστή του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Τουρκάλα Τζενγκίζ φρουρείται επί 24ωρου βάσεως, ωστόσο οι Αρχές δεν διευκρίνισαν τι τους ώθησε να πάρουν αυτή την απόφαση. Την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Κασόγκι, η Τζενγκίζ τον περίμενε ώρες έξω από το προξενείο. Όταν το πήρε απόφαση ότι δεν θα έβγαινε, ήλθε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, βάσει των οδηγιών του, αποκάλυψε η ίδια.

O Κασόγκι εθεάθη ζωντανός για τελευταία φορά στις 2 Οκτωβρίου, όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη διότι ήθελε ένα πιστοποιητικό ενόψει του επικείμενου γάμου του με την Τζενγκίζ.

Επί εβδομάδες, η κυβέρνηση του σουνιτικού βασιλείου διέψευδε πως γνώριζε τι του συνέβη, ισχυριζόμενη αρχικά ότι έφυγε από το προξενείο. Το Σάββατο, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε έπειτα από έναν «καυγά» κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν «γροθιές», μέσα στο κτίριο.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ χαρακτήρισε τον θάνατό του «τεράστιο και πολύ σοβαρό λάθος».

Συλλυπητήρια από τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο στον γιο του δημοσιογράφου

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τηλεφώνησαν στον γιο του Κασόγκι, Σάλαχ, για να του εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους.

Ο Σάλαχ Κασόγκι εξέφρασε στον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο τις «ειλικρινείς ευχαριστίες του», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Καναδάς: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης συμφωνίας για την πώληση τεθωρακισμένων

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Καναδάς να ακυρώσει μια σύμβαση για την πώληση οπλικών συστημάτων μεγάλης αξίας στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω του σάλου για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του εννοεί «να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πάντα», εντός και εκτός της χώρας, προσθέτοντας ότι από αυτό δεν εξαιρείται «η Σαουδική Αραβία».

Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει σε ισχύ ή όχι μια σύμβαση αξίας 15 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (9,9 δισεκ. ευρώ) για την πώληση στο Ριάντ ελαφριών τεθωρακισμένων, ο Τριντό απάντησε ότι στη σύμβαση εμπεριέχονται «ρήτρες που πρέπει να τηρηθούν» από μέρους «του αγοραστή», που αφορούν «τη χρήση» των όπλων.

«Εάν δεν τηρούνται αυτές οι ρήτρες, είναι σίγουρο ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση», πρόσθεσε.

Η συμφωνία, που έχει επικριθεί έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε υπογραφεί επί των ημερών της προηγούμενης, συντηρητικής κυβέρνησης, υπενθύμισε παράλληλα ο Τριντό.

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Μακρόν με αναφορές στη δολοφονία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόνσυζήτησαν για το φόνο του Κασόγκι.

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμηθεί η επέτειος των εκατό ετών από την κατάπαυση του πυρός του 1918.

«Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν «στις περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σάντερς.

Αρχικά ο Τραμπ εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, κάτι πάντως που άλλαξε αισθητά το Σάββατο, όταν ο Ρεπουμπλικάνος έκανε λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσινγκτον και για «ψέματα» από πλευράς του Ριάντ.

Η Γαλλία επέμεινε την Κυριακή, σε κοινή της ανακοίνωση με τη Γερμανία και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, Τραμπ και Μακρόν συζήτησαν επίσης για «μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένων «της κατάστασης στη Συρία», καθώς και της απόφασης του Τραμπ οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider