Χθες στρατόπεδο συγκέντρωσης σήμερα «in» τουριστικός προορισμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χθες στρατόπεδο συγκέντρωσης σήμερα «in» τουριστικός προορισμός

Κάποτε υπήρξε ένα από τα κολαστήρια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα προσπαθώντας να διαγράψει τις μελανές σελίδες της ιστορίας του, αλλάζει εντελώς όψη και φιλοδοξεί να γίνει το απόλυτο τουριστικό θέρετρο.

Ο λόγος για το νησί Mamula, στα σύνορα του Μαυροβουνίου με τη Κροατία, στην Αδριατική θάλασσα, το οποίο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα βρέθηκε υπό ιταλική κατοχή και χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας για τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπενίτο Μουσολίνι.

Συγκεκριμένα το νησί –φρούριο αποτέλεσε στα χρόνια του πολέμου στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στα τείχη του φυλακίστηκαν περισσότεροι από 2.000 κρατούμενοι, ενώ πάνω από 130 άτομα έχασαν τη ζωή τους ή πέθαναν από την πείνα την περίοδο που βρέθηκε υπό ιταλική κατοχή.

Σήμερα από το αυστρο - ουγγρικής καταγωγής φρούριο του 19ου αιώνα έχουν μείνει μόνο ερείπια και εδώ και τρία χρόνια, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε να μετατρέψει το κολαστήριο του φασισμού σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο. Παρά το γεγονός ότι η κίνηση ήρθε αντιμέτωπη με έντονες διαμαρτυρίες, ιδίως από τα μέλη των οικογενειών ατόμων που φυλακίστηκαν σε αυτό, το 2013 η κυβέρνηση ενέκρινε το έργο. Όπως ισχυρίστηκε η επένδυση θα κατάφερνε να διατηρήσει το φρούριο αλλά και να ενισχύσει την τοπική κοινωνία αφού ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Βαλκανικής χώρας.

Ο κυβερνητικός σχηματισμός διαβεβαίωσε μάλιστα τους κατοίκους πως η ανάπλαση θα περιλάμβανε κι ένα μουσείο στη μνήμη των θυμάτων, παρόλα αυτά η εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο δεν κάνει καμία αναφορά στην ιστοσελίδα της για την σκοτεινή πλευρά της ιστορίας του νησιού.

Όπως διευκρινίζει μάλιστα «το έργο θα είναι φιλικό προς την τοπική αρχιτεκτονική και θα διατηρηθεί πλήρως η ιστορική αξία του νησιού. Επιπλέον θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον αφού θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σήμερα, μετά από χρόνιες εργασίες και την επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ από ιδιώτες, το νησί δεν θυμίζει σε τίποτα το σκοτεινό παρελθόν του. Πλέον διαθέτει ένα πολυτελές ξενοδοχείο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, σπα και αμμουδερή παραλία στην οποία μπορούν να αγκυροβολήσουν πολλά ιδιωτικά σκάφη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider