Τόμας Βίζερ στο insider.gr: Αποχωρώ από το EuroWorking Group

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τόμας Βίζερ στο insider.gr: Αποχωρώ από το EuroWorking Group

Τις φήμες ότι παραδίδει τα ηνία του EuroWorking Group τον επόμενο Ιανουάριο, λόγω συνταξιοδότησης, επιβεβαίωσε ο Τόμας Βίζερ αποκλειστικά στο insider.gr.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο την Πέμπτη σχετικά με τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες για επικείμενη παραίτησή του, ο κ. Βίζερ επιβεβαίωσε ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Ιανουαρίου 2018 όποτε λήγει η θητεία του.

Ερωτηθείς εάν η αλλαγή φρουράς στο Eurogroup, δεδομένης και της επικείμενης αποχώρησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι αρνητική είδηση για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ο ίδιος απάντησε ότι, αφενός ακόμη δεν είναι γνωστό ποιος θα αναλάβει τη θέση του, αφετέρου είναι πεπεισμένος πως ο διάδοχός του θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο σεβασμό την ελληνική πλευρά.

Σε δημοσίευμά του προ ημερών, ο ιστότοπος Politico ανέφερε ότι ο κ. Βίζερ δεν προτίθεται να ζητήσει ανανέωση της θητείας του στο νευραλγικό διαπραγματευτικό του πόστο, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Ο Τόμας Βίζερ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, αφού είναι το πρόσωπο-κλειδί που προετοίμαζε τα κρίσιμα Eurogroup. Ήταν εκείνος που το 2015 υποδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη ως νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, προτού συναντήσει στη συνέχεια τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από το τιμόνι του τεχνικού επιτελείου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Βίζερ κατόρθωσε να αποφύγει σκοπέλους και αδιέξοδα, προλειαίνοντας όσο το δυνατό το έδαφος πριν τις ιστορικές συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών για το ελληνικό πρόγραμμα. Διετελεί επικεφαλής της ομάδας εργασίας του EuroWorking Group καθώς και της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής από το 2011 και το 2012 αντίστοιχα.

Ο κ. Βίζερ θεωρείται ότι υπήρξε υποστηρικτικός και βοήθησε στην ομαλή διεξαγωγή όλων των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδρίαζαν τακτικά, όλο αυτό το διάστημα, πίσω από κλειστές πόρτες τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις των χωρών μελών.

Ασαφές, ωστόσο, παραμένει τι σκέφτεται να κάνει αφότου αποχωρήσει από την συγκεκριμένη θέση. Το σίγουρο είναι πως η αποχώρησή του θα ανοίξει δύο θέσεις η επιρροή των οποίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγάλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider