Πύρρειος νίκη για την Τερέζα Μέι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πύρρειος νίκη για την Τερέζα Μέι

«Μπούμερανγκ» για την Τερέζα Μέι γύρισαν οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία. Με λίγες περιφέρειες να αναμένεται να καταμετρηθούν ακόμη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας η οποία προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να ζητήσει «καθαρή εντολή» για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα αφού το κόμμα της χάνει πιθανότατα την αυτοδυναμία του στο κοινοβούλιο.

Όπως φαίνεται τα exit polls θα επιβεβαιωθούν και οι Συντηρητικοί δεν κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών που σημαίνει ότι δεν κατορθώνουν να εξασφαλίσει αυτοδυναμία χάνοντας το στοίχημα της Μέι λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Την ίδια στιγμή οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενισχύουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την προκήρυξη των εκλογών η Μέι είχε ζήτησει «καθαρή εντολή» για να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κι όμως αυτή την «καθαρή εντολή» δεν φαίνεται να τη λαμβάνει.

Σε δηλώσεις τους στις αντίστοιχες προεκλογικές τους περιφέρειες, η Μέι ανέφερε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, οι Συντηρητικοί θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της χώρας, ενώ ο Κόρμπιν την κάλεσε να παραιτηθεί.

Υπό πίεση βρίσκεται η στερλίνα, η οποία υποχωρεί στα χαμηλά επτά εβδομάδων, στον απόηχο της αβεβαιότητας για την αυτοδυναμία των Συντηρητικών. Πτωτικά κινούνται και τα futures στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Με βάση τα μέχρι στιγμής καταμετρημένα αποτελέσματα οι συντηρητικοί προηγούνται με 318 έδρες.

Συντηρητικοί: 318

Εργατικοί: 261

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 13

Εθνικό Κόμμα Σκωτίας: 35

Πράσινοι: 0

UKIP: 0

Άλλο κόμμα: 21

Ειδικότερα, βάσει των πρώτων exit polls, του Ipsos/MORI, το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 314 έδρες στο 650-μελές κοινοβούλιο έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν που συγκεντρώνουν 266 έδρες.

Να σημειωθεί ότι για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία η Μέι απαιτούνται 326 έδρες.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Σκωτζέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) με 34 έδρες και έπονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) με 14 έδρες.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται σταδιακά μέχρι το πρωί της Παρασκευής, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις κρίσιμες περιφέρειες.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απαρτίζεται συνολικά από 650 έδρες, με τους ψηφοφόρους της χώρας να ανέρχονται στα 45,8 εκατομμύρια. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το 2015, η προσέλευση των Βρετανών ψηφοφόρων ανήλθε στο 66%

«Είναι ήδη σαφές ότι η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημά της. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα παραμείνει πρωθυπουργός», σχολίασε η Πόλα Σάριτζ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα υπό πίεση να παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

«Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ, καθηγητής στο London School of Economics.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».Μιλώντας στο τηλεοτπικό δίκτυο ITV ανέφερε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αντιμετωπίσει τεράστια συζήτηση σχετικά με την προεκλογική της εκστρατεία και σχετικά με θέματα περί του προσανατολισμού του Συντηρητικού Κόμματος.

Δηλώνοντας ότι η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον , αλλά και της κυβέρνησης Μέι πριν η βρετανίδα πρωθυπουργός τον απομακρύνει, πρόσθεσε ωστόσο: «Αλλά θεωρώ ότι θα υπάρξει τεράστια συζήτηση για την προκήρυξη των εκλογών αυτών, για το μανιφέστο...για το στιλ της προεκλογικής εκστρατείας».«Και στη συνέχεια όλου αυτού, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις...για το μέλλον και τον προσανατολισμό του Συντηρητικού Κόμματος».

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα το exit poll. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα όπως μεταδίδει το BBC. «Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC. «Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider