Το χρονοδιάγραμμα των αποτελεσμάτων λεπτό προς λεπτό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το χρονοδιάγραμμα των αποτελεσμάτων λεπτό προς λεπτό

Στις 12 (ώρα Ελλάδος) κλείνουν οι κάλπες στη Βρετανία και ανακοινώνονται τα exit polls. Μία προς μία ανακοινώνονται τα αποτελέσματα στις διάφορες περιφέρειες της χώρας, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνονται στις κρίσιμες περιφέρειες που παραδοσιακά «μαρτυρούν» το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα* των βρετανικών εκλογών, ώρα προς ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian:

12:00

Κλείνουν οι κάλπες και ταυτόχρονα δημοσιεύεται το κοινό exit poll των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων (BBC/ITV/Sky), το οποίο προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αποτελέσματα από άλλα exit polls του παρελθόντος. Επικεφαλής είναι ο δρ Τζον Κάρτις από το Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ. Οι πολιτικοί σχολιαστές έχουν τουλάχιστον μία ώρα στη διάθεσή τους για να αξιολογήσουν κατά πόσο έχουν πέσει «μέσα» προτού αρχίσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα.

01:00

To Σάντερλαντ είναι γνωστό για την ταχύτητά του στην ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Του αναλογούν τρεις έδρες –που παραδοσιακά κερδίζουν οι Εργατικοί. Οποιαδήποτε ανατροπή υπέρ των Συντηρητικών έχει να «πει» πολλά για το πόσο ισχυρή θα είναι –εάν είναι– η επικράτηση της Μέι.

03:00

Ο πραγματικός, όμως, προάγγελος των αποτελεσμάτων είναι το Νούνιτον –το οποίο παραδοσιακά «πάει» με τον νικητή. Η έδρα του Γουόρικσερ σηματοδότησε από την αρχή την εμβληματική νίκη των Τόρις το 2015. Εδώ θα κριθεί και κατά πόσο θα κερδίσουν και τις φετινές εκλογές οι Συντηρητικοί.

Την ίδια ώρα βγάζει αποτέλεσμα το Ντάρλινγκτον, όπου παραδοσιακά παίρνουν το προβάδισμα οι Εργατικοί. Εάν η έδρα της σκιώδους υπουργού του Brexit Τζένυ Τσάπμαν, όμως, περάσει στους Συντηρητικούς, τότε οι ενδείξεις για ισχυρή νίκη των δεύτερων είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

04:30

Βγαίνουν τα αποτελέσματα του Ίσλινγκτον Νορθ, της εκλογικής περιφέρειας από όπου προέρχεται ο Κόρμπιν. Η περιφέρεια είναι «βαμμένη» υπέρ των Εργατικών αλλά το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο πιο «θριαμβευτική» ή όχι θα είναι η δήλωση του ηγέτη των Εργατικών για τα αποτελέσματα της επικράτειάς του.

05:00 – 06:00

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα στη Σκωτία, το οποίο θα δείξει κατά πόσο οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί έχουν ελπίδες ανάκαμψης έναντι του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP)που κέρδισε τις 56 από τις 59 έδρες στις προηγούμενες εκλογές. Οι Τόρις πολύ θα ήθελαν να εκτοπίσουν τον ηγέτη του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον, αν και δεν έχουν πολλές ελπίδες.

06:00

Ο Κάρτις θα βγει στο BBC για να δώσει την πρώτη του «εμπεριστατωμένη» εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Την ανάλυσή του περιμένουν με αγωνία ειδικοί ή μη, καθώς δίνει μια σαφή εικόνα για το πού κινούνται τα δύο επικρατέστερα υποψήφια κόμματα.

06:00 – 07:00

Είναι η πιο «καυτή» ώρα της βραδιάς, καθώς οι τηλεοπτικοί δέκτες κατακλύζονται από τα εκλογικά αποτελέσματα που φτάνουν μαζικά, μαζί και η εκτίμηση των εδρών. Το Εργατικό κόμμα ελπίζει να κερδίσει έδρες στην Ουαλία, το Λονδίνο, το Πλίμουθ και το Λίνκολν, όπου έχουν πετύχει ενδείξεις ισχυροποίησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Τόρις, από την άλλη έχουν «επενδύσει» πολλά στο Νοτινχαμσάιρ, το Γουλβερχάμπτον, το Βάλσαλ και το Ντάντλεϊ, καθώς και σε τμήματα του Μπερνιγκχαμ.

07:00

Μέχρι αυτή την ώρα θα έχει πλέον φανεί εάν η Μέιο έχει κερδίσει τα δύο προπύργια των Εργατικών –το Χάλιφαξ στο Γιορκσάιρ και το Τσέστερ στο Τσεσάιρ. Αν ο Κόρμπιν καταφέρει να κρατήσει τις δύο πόλεις, οι πιθανότητές του βελτιώνονται αισθητά.

08:00

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα στο Μεϊντενχέντ όπου διατηρεί την έδρα της η Μέι. Η πρωθυπουργός θα δώσει λόγο αμέσως μετά την ανακοίνωση και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει ξεκαθαρίσει και το αποτέλεσμα των εκλογών έως εκείνη τη στιγμή.

May’s seat of Maidenhead in Berkshire will declare, and she will give a speech at the count. It should be pretty clear where the result has headed by this point.

09:00

Εκκρεμούν ακόμη τα αποτελέσματα σε πολλές περιφέρειες, ωστόσο, είναι θα ξεκάθαρο πλέον ποια παράταξη θα έχει το «επινίκιο» πρωινό. Οι υπεύθυνοι εκστρατείας και στα δύο μεγάλα κόμματα θα ετοιμάζουν πυρετωδώς τις απολογιστικές ομιλίες των δύο υποψηφίων –νικητήριες ή μη.

*Οι ώρες εκφράζονται σε ώρα Ελλάδας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider