Τέσσερις νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο (pics & vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέσσερις νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο (pics & vid)

Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Λονδίνο.

Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, η επίθεση έξω από το κοινοβούλιο της χώρας συνιστά τρομοκρατική επίθεση και για τον λόγο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας έρευνα. Λίγο πριν τις 22:00 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε η εκκένωση του βρετανικού κοινοβουλίου, το οποίο ήταν αποκλεισμένο για ώρες και στο οποίο φέρεται να είχαν εγκλωβιστεί περί τα 1.000 άτομα.

Στους τέσσερις νεκρούς, σύμφωνα πάντα με τον αρχηγό της αντιτρομοκρατικής, συμπεριλαμβάνεται ο δράστης, καθώς και ένας αστυνομικός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας, ωστόσο οι αρχές κρατούν κλειστή την περιοχή, για λόγους ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό της επίθεσης, πρώτα σημειώθηκε η επίθεση με αυτοκίνητο στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και μετά ακολούθησε η επίθεση με το μαχαίρι έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η επίθεση σημειώθηκε όταν ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, χτυπώντας και τραυματίζοντας πεζούς πολίτες, αλλά και τρεις αστυνομικούς που επέστρεφαν από μια τελετή απονομής βραβείων. Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε κοντά στο κοινοβούλιο και τουλάχιστον ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνέχισε την επίθεση και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο της βουλής», εξήγησε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Αν χρειαστεί, θα επιστρατευθεί και ο στρατός για τις έρευνες, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

«Σύγχυση» με την ταυτότητα του δράστη του Λονδίνου

«Σύγχυση» επικρατεί τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη που κρύβεται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το real.gr, ο Τρέβορ Μπρουκς, γνωστός ως Αμπού Ιζαντίν, είναι ο άνθρωπος ο οποίος αναφέρθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, δημοσιογράφος του ABC αποκάλυψε, μετά από επικοινωνία με τον δικηγόρο του Ιζαντίν, πως δεν είναι αυτός ο δράστης καθώς βρίσκεται στην φυλακή.

Το ίδιο αναφέρει και δημοσιογράφος του BBC, επικαλούμενος επίσημες πηγές και μέλη της ισλαμικής κοινότητας.

Μέι: Αρρωστημένη τρομοκρατική επίθεση

«Αρρωστημένη και εξαχρειωμένη» χαρακτήρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε την Τετάρτη έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο,.

«Η τοποθεσία αυτής της επίθεσης δεν ήταν τυχαία», τόνισε, σε δήλωσή της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, αργά το βράδυ.

«Ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας μας, όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών και των πολιτισμών έρχονται για να γιορτάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», σημείωσε.

Οποιεσδήποτε απόπειρες να πλήξουν αυτές οι αξίες μέσα από την βία είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε η Μέι.

Το χρονικό

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τετάρτης στο Λονδίνο, μετά από δύο αιματηρά περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, με τη βρετανική αστυνομία να το αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική ενέργεια έως ότου εξακριβώσει το αντίθετο.

Το δεύτερο περιστατικό έλαβε χώρα λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όλα ξεκίνησαν όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Το κτίριο του κοινοβουλίου της Βρετανίας έχει αποκλειστεί, ενώ η βρετανική αστυνομία αναζητά ακόμα έναν ύποπτο μέσα στα κτίρια του βρετανικού κοινοβουλίου, όπως ανέφερε δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Telegraph σε ανάρτησή του στο Twitter, επικαλούμενος ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Δύο δράστες πιστεύεται ότι επέβαιναν στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Λονδίνο, ανέφερε, την ίδια στιγμή, δημοσιογράφος του BBC σε ανάρτησή του στο Twitter.

Police outside the Palace of Westminster

Εκπρόσωπος της Βουλής ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στα μέλη της απαγορεύθηκε η έξοδος προσωρινά εξαιτίας ενός «συμβάντος ασφαλείας».

Ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας προσγειώθηκε μπροστά στο κοινοβούλιο λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, άνθρωποι κείτονταν στο έδαφος μπροστά στη Βουλή, στην καρδιά του Λονδίνου.

«Άκουσα καθαρά πυροβολισμούς. Είδα να πέφτει κάποιος ντυμένος στα μαύρα. Νομίζω ήταν αστυνομικός», είπε υπάλληλος της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είναι ασφαλής, ανακοίνωσε η αστυνομία. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι είναι ασφαλής, δεν διευκρίνισε, όμως, πού βρισκόταν η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης όταν διαπράχθηκε η επίθεση.

Ο σταθμός Ουεστμίνστερ του υπογείου έχει κλείσει κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας. Η Βουλή της Βρετανίας ανέστειλε τις εργασίες της.

Police tapes off Parliament Square after reports of loud bangs, in London, Britain, March 22, 2017. REUTERS/Stefan Wermuth

Και δεύτερο περιστατικό

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε τουλάχιστον δώδεκα τραυματίες στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, πολύ κοντά στο κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου. Κατά τις πληροφορίες, οδηγός παρέσυρε πεζούς στη γέφυρα, εξού και οι τραυματίες.

Τέσσερις από τους τραυματίες είχαν ακατάσχετη αιμορραγία.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι δέχθηκε κλήση για ένα περιστατικό ένοπλης βίας. «Κληθήκαμε περί τις 14:40 για ένα περιστατικό στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Αντιμετωπίζεται ως συμβάν ένοπλης βίας, αστυνομικοί βρίσκονται επί τόπου», ανέφερε η Μητροπολιτική Αστυνομία μέσω Twitter.

Η αστυνομία απομάκρυνε το πλήθος από τη γέφυρα τονίζοντας πως η τοποθεσία «δεν είναι ασφαλής».

Από την πλευρά της η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου έκανε γνωστό ότι προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κοντά στο κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 10 τραυματίες στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ και θέσαμε πολλά νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού καθώς συνεχίζουμε να αντιδρούμε σε αυτό το συμβάν», ανέφερε η Πολίν Κρέινμερ, επιχειρησιακή υποδιευθύντρια της υπηρεσίας ασθενοφόρων της βρετανικής πρωτεύουσας, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τον Τάμεση, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία λιμένων του Λονδίνου, προσθέτοντας πως της προσφέρονται φροντίδες για σοβαρά τραύματα.

«Μια γυναίκα ανασύρθηκε από το νερό κοντά στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, ζωντανή, με σοβαρά τραύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Της προσφέρεται πολύ επείγουσα ιατρική περίθαλψη τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Κατά τον ίδιο, η γέφυρα έχει κλείσει για όλα τα οχήματα πλην ασθενοφόρων και αυτοκινήτων της αστυνομίας.

Δημοσιογράφος του Reuters μιλά για τουλάχιστον 12 τραυματίες στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κοντά στο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider