Υπουργεία της Β. Κορέας οργάνωσαν την δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπουργεία της Β. Κορέας οργάνωσαν την δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ

Η δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν οργανώθηκε από το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής, σύμφωνα με βουλευτές της Νότιας Κορέας έπειτα από ενημέρωσή τους από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας τους.

Στους οκτώ βορειοκορεάτες ύποπτους περιλαμβάνονται τέσσερις αξιωματούχοι του υπουργείου κρατικής ασφάλειας και δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσαν οι νοτιοκορεάτες βουλευτές επικαλούμενοι την υπηρεσία πληροφοριών.

Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ, δολοφονήθηκε από βορειοκορεάτες πράκτορες σε διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μαλαισίας στις 13 Φεβρουαρίου. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναγνωρίσει τον θάνατό του.

Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας, ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας κατέληξε από παράλυση που προκλήθηκε από έναν ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα.

Oι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η δολοφονία στις 13 Φεβρουαρίου του Κιμ Γιονγκ-Ναμ, διαπράχθηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, που κατατάσσεται στα όπλα μαζικής καταστροφής. Το πόρισμα της νεκροψίας δείχνει ότι το 45χρονο θύμα υπέκυψε από «σοβαρότατη παράλυση» και πέθανε σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο υπουργός Σ. Σουμπαμανιάμ.

Ο παράγοντας VX είναι μια πιο θανατηφόρα μορφή του αερίου σαρίν, άοσμη και εξαιρετικά τοξική. Οι νευροτοξικοί παράγοντες προκαλούν υπερβολικό ερεθισμό των αδένων και των μυών, με αποτέλεσμα να τους κουράζουν. Με τη δράση αυτή ο VX προσβάλλει τη λειτουργία της αναπνοής και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε μερικά λεπτά μετά την έκθεση σε αυτόν. Σύμφωνα με τον Σουμπραμανιάμ, τα αίτια του θανάτου είναι πλέον «περισσότερο ή λιγότερο επιβεβαιωμένα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider