10 δισεκατομμυριούχοι που ξεκίνησαν πάμφτωχοι (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
10 δισεκατομμυριούχοι που ξεκίνησαν πάμφτωχοι (pics)

Η φράση «από τ’ αλώνια στα σαλόνια» ακούγεται κλισέ, αλλά είναι απόλυτα ταιριαστή στις περιπτώσεις των ακόλουθων δισεκατομμυριούχων, που ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά και βρέθηκαν στο τιμόνι επιχειρηματικών κολοσσών.

Roman Abramovich, περιουσία: 8,4 δισ. δολάρια

Ο μεγιστάνας επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της λονδρέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι γεννήθηκε φτωχός στη νότια Ρωσία, ορφάνεψε σε ηλικία δύο ετών και μετακόμισε στην οικογένεια του θείου του στο βόρειο άκρο της χώρας, κοντά στην Αρκτική. Το 1987, φοιτητής στο Ινστιτούτο Αυτοκίνησης της Μόσχας, ξεκίνησε μια μικρή εταιρεία παραγωγής πλαστικών παιχνιδιών. Από το πλαστικό μεταπήδησε στο πετρέλαιο και έφτιαξε το όνομά του στην αγορά. Ως επικεφαλής της Sibneft υλοποίησε τη συγχώνευση που την έκανε τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, και το 2005 την πούλησε στην κρατική Gazprom για 13 δισ. δολάρια.

Howard Schutz, περιουσία: 2,9 δισ. δολάρια

Ο διευθύνων σύμβουλος των Starbucks μεγάλωσε σε εργατικές πολυκατοικίες. Οι επιδόσεις του στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο τον έστειλαν με υποτροφία στο University of Northern Michigan. Αποφοιτώντας εργάστηκε στη Xerox και λίγα χρόνια μετά ανέλαβε μια καφετέρια Starbucks, από τις 60 που διέθετε τότε η αλυσίδα. Το 1987 έγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και την επέκτεινε στα περισσότερα από 16.000 καφέ παγκοσμίως.

Oprah Winfrey, περιουσία: 2,9 δισ. δολάρια

Γεννημένη σε μια φτωχή οικογένεια του Μισισιπή, μπήκε με υποτροφία στο Tennessee State University και στα 19 της έγινε η πρώτη αφροαμερικανή τηλεοπτική ρεπόρτερ στην πολιτεία του Τενεσί. Το 1983 μετακόμισε στο Σικάγο για να παρουσιάσει την πρωινή εκπομπή που αργότερα θα μετονομαζόταν σε «The Oprah Winfrey Show».

John Paul DeJoria, περιουσία: 3,1 δισ. δολάρια

Ο μεγιστάνας πίσω από τα προϊόντα μαλλιών John Paul Mitchell Systems και την τεκίλα Patron χρειάστηκε να δουλέψει από τα 9 του χρόνια πουλώντας εφημερίδες και χριστουγεννιάτικες κάρτες για να βοηθήσει τη χωρισμένη, ελληνικής καταγωγής μητέρα του. Στη συνέχεια βρέθηκε μαζί με τον αδερφό του σε ανάδοχη οικογένεια και έμπλεξε με συμμορίες πριν καταταγεί στο στρατό. Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, από καθαριστής μέχρι πωλητής. Με ένα δάνειο 700 δολαρίων ξεκίνησε μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchel την εταιρεία John Paul Mitchell Systems και άρχισε να πουλάει τα προϊόντα της πόρτα-πόρτα, ζώντας στο αυτοκίνητό του. Η εταιρεία μεγάλωσε και ο DeJoria στη συνέχεια ίδρυσε την Patron Spirits, την επιχείρηση πίσω από τη γνωστή τεκίλα. Σήμερα επενδύει σε πλήθος επιχειρήσεων και έχει σημαντικό φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό έργο.

Shadid Khan, περιουσία: 6,7 δισ. δολάρια

Όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ από το Πακιστάν, έπλενε πιάτα για να ζήσει όσο φοιτούσε στο University of Illinois. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης της Flex-N-Gate, μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, που παρασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων. Αγόρασε την ομάδα Jacksonville Tigers του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, αλλά και τη βρετανική Φούλαμ του… κανονικού ποσοδφαίρου. Tο καλοκαίρι του 2013 στο ελληνικό Ίντερνετ είχε γραφτεί ο τίτλος «Σε… Πακιστανό η Φούλαμ!».

Do Won Chang, περιουσία: 2,8 δισ. δολάρια

Όταν το 1981 μετακόμισε από την Κορέα στις ΗΠΑ μαζί με τη σύζυγό του Jin Sook, εργαζόταν ταυτόχρονα ως καθαριστής και υπάλληλος σε βενζινάδικο και καφετέρια για να τα βγάλουν πέρα. Το 1984 άνοιξαν το πρώτο κατάστημα ρούχων «Forever 21», που εξελίχθηκε σε μια αυτοκρατορία 480 καταστημάτων σε όλο τον κόσμο. Η 5η μεγαλύτερη εταιρεία λιανεμπορίου των ΗΠΑ στο χώρο της μόδας αναμένεται να μπει και στην ελληνική αγορά.

Ralph Lauren, περιουσία: 5,8 δισ. δολάρια

Τελείωσε το σχολείο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, αλλά εγκατέλειψε τις πανεπιστημιακές σπουδές για να καταταγεί στο στρατό. Εργάστηκε ως πωλητής στα καταστήματα Brooks Brothers, όπου είχε την ιδέα για πιο φαρδιές και φανταχτερές γραβάτες από αυτές που ήταν της μόδας μέχρι τότε. Το 1966 άρχισε να αγοράζει κουρέλια και να τα μετατρέπει σε γραβάτες. Την επόμενη χρονιά είχε κέρδη 500.000 δολαρίων από τις πωλήσεις και ξεκίνησε την εταιρεία Polo.

Francois Pinot, περιουσία: 14,6 δισ. δολάρια

Ο ιδρυτής της κορυφαίας εταιρείας ειδών πολυτελείας Kering (πρώην PPR) και ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών Christie’s, το 1947 παράτησε το σχολείο γιατί δεν άντεχε τις κοροϊδίες και το bullying για τη φτώχεια της οικογένειάς του. Βοήθησε τον πατέρα του που εμπορευόταν ξυλεία, με τα χρόνια εξέλιξε την επιχείρηση και στη δεκαετία του ’70 επιδόθηκε στην αξιοποίηση του μεγάλου ταλέντου του: να αγοράζει με ελάχιστα χρήματα μικρές εταιρείες και να τις μετατρέπει σε επιχειρηματικούς κολοσσούς. Με αυτόν τον τρόπο έχτισε τη δική του αυτοκρατορία.

Leonardo Del Vecchio, περιουσία: 16,4 δισ. δολάρια

Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο καθώς η χήρα μητέρα του αδυνατούσε να τον αναθρέψει. Η πρώτη του δουλειά ήταν σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε καλούπια για εξαρτήματα αυτοκινήτων και σκελετούς γυαλιών οράσεων. Εκεί έχασε ένα κομμάτι από το δάχτυλό του σε εργατικό ατύχημα. Το 1961 ίδρυσε την εταιρεία Luxotica και άρχισε να κατασκευάζει τα δικά του γυαλιά. Σήμερα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των οπτικών, με περισσότερα από 7.000 καταστήματα, που έχει εξαγοράσει δημοφιλείς μάρκες όπως οι Ray-Ban, Vogue, Persol και Oakley.

Guy Laliberte, περιουσία: 1,33 δισ. δολάρια

Ο καναδός ιδρυτής του περίφημου Cirque du Soleil ξεκίνησε την καριέρα του από τους δρόμους του Κεμπέκ παίζοντας ακορντεόν, περπατώντας σε ξυλοπόδαρα και καταπίνοντας φλόγες. Το 1984 ίδρυσε έναν θίασο από καλλιτέχνες του δρόμου και το 1987 αγόρασαν αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή για το Λος Άντζελες και το καλλιτεχνικό φεστιβάλ του. Η επιτυχία του σόου τούς έφερε στο Λας Βέγκας, όπου έγιναν το Circque du Soleil που γνωρίζουμε και έχουμε απολαύσει και στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider