Πρωταθλήτρια των υπεκφυγών η Theresa May

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωταθλήτρια των υπεκφυγών η Theresa May

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στις υπεκφυγές από έναν ειδικό στις πολιτικές ομιλίες.

Αντιμέτωπη με το ηράκλειο έργο του Brexit, η May έχει σίγουρα ελαφρυντικά, επισημαίνει ο Pieter Boel ερευνητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Γιορκ. Παρόλα αυτά, ήδη από τις πρώτες της δημόσιες εμφανίσεις ως πρωθυπουργού ανήγαγε σε νέα επίπεδα τις υπεκφυγές και τις διφορούμενες δηλώσεις.

«Η περίπτωση της Theresa May είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα (...) Οι απαντήσεις της είναι ευγενικές και έχουν σχέση με το ερώτημα που της έχει υποβληθεί, όμως δεν προσφέρουν τις πληροφορίες που της έχουν ζητηθεί», παρατήρησε ο Boel στο διαδικτυακό περιοδικό The Conversation.

Ο πανεπιστημιακός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη της May στο BBC στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απάντησε με σαφήνεια μόνο στο 14% των ερωτήσεων. Κατά την αναλύση 33 άλλων συνεντεύξεων Βρετανών πολιτικών ο Boel είχε υπολογίσει ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στο 46%.

Ο Peter Boel έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 35 διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί για να αποφύγουν να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα, μεταξύ αυτών «το να επιτίθενται στην ερώτηση», «να αναδιατυπώνουν την ερώτηση» ή ακόμη και «να επιτίθενται στον δημοσιογράφο».

Ωστόσο η Theresa May είναι τόσο φοβερή στον χειρισμό της αοριστίας ώστε ο Boel αναγκάστηκε να εφεύρει μια νέα κατηγορία για να χαρακτηρίσει την προσέγγισή της: «να δίνεις μια μη συγκεκριμένη απάντηση σε μια συγκεκριμένη ερώτηση».

Η έρευνα του Boel επιβεβαιώνει τις επικρίσεις που δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός στο εσωτερικό της χώρας της σχετικά με την έλλειψη σαφήνειας αναφορικά με την στρατηγική της για το Brexit.

Πάντως ο Boel εκτιμά ότι η May δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή την τακτική επ’ άπειρον. «Την ώρα που οι βουλευτές πιέζουν για περισσότερες λεπτομέρειες για τη στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με το Brexit, η τακτική της May, που συνίσταται στο να δίνει αόριστες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, γίνεται ολοένα και πιο προφανής και την εκθέτει περισσότερο σε επιθέσεις», υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider