Επίθεση στο Μόναχο: Τουλάχιστον 9 νεκροί, ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίθεση στο Μόναχο: Τουλάχιστον 9 νεκροί, ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

Σε πόλη φάντασμα έχει μετατραπεί το Μόναχο από το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την επίθεση με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο OEZ - Olympia - Einkaufszentrum, στη συνοικία Μόοζαχ.

«Το σύνολο των νεκρών της επίθεσης στο Μόναχο ανήλθε σε εννέα, μετά την ανακάλυψη ενός πτώματος μέσα στο εμπορικό κέντρο Olympia», ανακοίνωσε επισήμως η αστυνομία της βαυαρικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μονάχου, το πτώμα του νεαρού άνδρα εντοπίστηκε στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Olympia και ερευνάται εάν πρόκειται για κάποιον από τους δράστες ή για τον ένατο νεκρό της επίθεσης.

Για υποψία τρομοκρατίας και άμεση τρομοκρατική απειλή κάνει λόγο η αστυνομία, ενώ ευρεία αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της βαυαρικής πόλης για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης, οι οποίοι φέρεται να είναι τρεις, οπλισμένοι με ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου και με τουλάχιστον έναν να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ ότι ο ένας από τους δράστες φέρεται να αυτοκτόνησε, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Bild.

Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ συνεργάτες της Καγκελαρίου Angela Merkel έχουν συγκεντρωθεί στην Καγκελαρία, από όπου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Μόναχο και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία έχουν κάποια σχετική αρμοδιότητα βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ η Καγκελάριος Αngela Merkel δεν βρίσκεται στην Καγκελαρία.

Οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι έχουν διακοπεί όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη: των λεωφορείων, των τρένων και των τραμ, αλλά και ότι έκλεισε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν είχε σκοτώσει 11 Ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Η αστυνομία της Βαυαρίας, με ανάρτησή της στο Twitter, το απόγευμα της Παρασκευής μετέδωσε τα εξής:

«Στις 17:50 αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την αστυνομία για πυροβολισμούς στον κεντρικό δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο Olympia και κατόπιν για συνέχεια των πυροβολισμών στο ίδιο το εμπορικό κέντρο.

Μάρτυρες αναφέρθηκαν σε τρία άτομα με όπλα. Για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.

Η αστυνομία επιχειρεί με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της και με την υποστήριξη ειδικών μονάδων αλλά και μονάδων της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να συλληφθούν οι δράστες, η έρευνα για τους οποίους διεξάγεται εντατικά. Λόγω της ακόμη ασαφούς κατάστασης, παρακαλούμε όλους όσοι βρίσκονται στην πόλη να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο στα πλησιέστερα κτίρια.

Η λειτουργία των μαζικών μέσων συγκοινωνίας έχει για την ώρα διακοπεί».

CNN: Ανακαλούνται οι άδειες όλων των γιατρών στο Μόναχο

Την ανάκληση των αδειών όλων των γιατρών στα νοσοκομεία του Μονάχου αποφάσισαν οι αρμόδιες γερμανικές αρχές, μετά την επίθεση, με νεκρούς και τραυματίες, σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

Την είδηση αυτή μεταδίδει το CNN, επισημαίνοντας πως οι άδειες των γιατρών ανακαλούνται για προληπτικούς λόγους γιατί κανείς ακόμη «δεν γνωρίζει το μέγεθος της κατάστασης» στο Μόναχο.

Στήριξη Obama στις γερμανικές αρχές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα προσφέρει βοήθεια και στήριξη προς τη Γερμανία όπου ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε ένα εμπορικό κέντρο του Μονάχου – και παραμένουν ασύλληπτοι ως αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι ακριβώς συνέβη εκεί, όμως προφανώς οι καρδιές μας χτυπούν για εκείνους που ενδεχομένως έχουν τραυματιστεί» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, προτού εκφωνήσει ομιλία σε συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο.

«Δεσμευόμαστε ότι θα προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ενδεχομένως θα χρειαστούν» υπογράμμισε ο Barack Obama.

Προσωπικό μήνυμα στήριξης από τον Hollande στη Merkel

Προσωπικό μήνυμα στήριξης στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, απηύθυνε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, μετά την επίθεση στο Μόναχο κι ενώ αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Γαλλία συγκλονίστηκε πρόσφατα από μια τρομοκρατική επίθεση, την 14η Ιουλίου, ανήμερα της εθνικής επετείου, στη Νίκαια, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι.

Βιέννη: Σε επαφή με το Βερολίνο μετά την επίθεση στο Μόναχο

Οι αρχές της Αυστρίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές μετά την επίθεση στο Μόναχο και ενισχύονται οι αστυνομικές περιπολίες στην σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Οι αυστριακές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τη Γερμανία, αυξάνονται οι περιπολίες της αστυνομίας στην παραμεθόριο» επισήμανε.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Βρετανία

Ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία, μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider