Προς μονομερή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Renzi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς μονομερή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Renzi

Έτοιμος να προχωρήσει σε μονομερή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, φέρεται να βρίσκεται ο πρωθυπουργηός της Ιταλίας, Μatteo Renzi.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, ο ιταλός πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα γίνει χρήση δημοσίων πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση του αδύναμου και καταρρέοντος ουσιαστικά ιταλικού τραπεζικού κλάδου. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει ήδη συναντήσει σημαντικές ενστάσεις από την Ευρώπη με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να έχουν ξεκαθαρίσει πως η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει και να σεβαστεί το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι πιστωτές και όχι οι φορολογούμενοι αναχρηματοδοτούν το τραπεζικό σύστημα.

Το σχέδιο Renzi έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη καθώς οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φοβούνται πως μία τέτοια κίνηση θα λήξει σημαντικά την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών μηχανισμών λίγο μετά τα σημαντικά χτυπήματα που η ΕΕ έχει δεχθεί από το Brexit.

Σημειώνεται πως σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Ιταλία για τη στήριξη και τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος υπάρχει η πρόταση της μετατροπής των χρεών σε ομολογίες, σχέδιο το οποίο η ιταλική κυβέρνηση απορρίπτει. Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος έχει γνώση των διαπραγματεύσεων τόνισε στους FT «η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται πως δεν υπάρχουν λύσεις στο ζήτημα των τραπεζών και θα πρέπει να σταματήσει παράλληλα να προωθεί τη μονομερή χρηματοδότηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider