«Μαύρα» εισιτήρια κόβουν οι κινηματογράφοι της Κίνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρα» εισιτήρια κόβουν οι κινηματογράφοι της Κίνας

Σε κυνήγι μαγισσών επιδίδονται τον τελευταίο καιρό οι κινεζικές αρχές και οι κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας με στόχο να εντοπιστούν οι «απατεώνες» και να περιοριστεί η ζημιά που προκαλούν στις εταιρείες παραγωγής και στους διανομείς ταινιών επειδή δηλώνουν πολύ λιγότερα εισιτήρια από αυτά που πραγματικά κόβουν.

Για την ακρίβεια περισσότερες από 300 κινηματογραφικές αίθουσες σε ολόκληρη την Κίνα τιμωρήθηκαν για αναφορά ψευδών εισπράξεων των box-office ταινιών, στην σοβαρή για πρώτη φορά προσπάθεια εκκαθάρισης του τοπίου της κινηματογραφικής βιομηχανίας που κάνει η Κινεζική κυβέρνηση.

Η στοχοποίηση των κινηματογραφικών αιθουσών για αναφορά λιγότερων εσόδων έρχεται μάλιστα την ίδια στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να ενισχύσει τις επίσημες εισπράξεις του box office της Κίνας, η οποίες καταγράφηκαν στάσιμες το περασμένο έτος μετά από μια δεκαετία όπου παρουσίασαν καλπάζουσα αύξηση.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Κίνα παρουσιάσει τα δεύτερα υψηλότερα έσοδα κινηματογραφικών εισιτηρίων παγκοσμίως και τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ και άλλων χωρών στηρίζονται πολύ στην κινεζική αγορά στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις εισπράξεις τους παγκοσμίως. Παρόλα αυτά την προηγούμενη χρονιά η Κίνα κατέγραψε αύξηση πωλήσεων εισιτηρίων της τάξης του 2,4% το 2016, ποσοστό πολύ μικρό αν συγκριθεί με την αύξηση του 49% που παρουσίασαν το 2015, σύμφωνα με το Entgroup, που μετρά την πορεία των εισιτηρίων των κινηματογραφικών ταινιών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η απάτη των κινηματογραφικών αιθουσών έχει αφαιρέσει το 10% ίσως και το 20% των συνολικών εσόδων του box office της Κίνας. Γι' αυτό και η πάταξή της θεωρείται ουσιώδης για να την επίτευξη των στόχων της νέας χρονιάς.

Εδώ και καιρό οι κινηματογράφοι αναφέρουν λιγότερες πωλήσεις, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη ή να μεταφέρουν τα έσοδα από τα δημοφιλή blockbusters σε λιγότερο γνωστές ταινίες. Πολλοί επισκέπτες στην Κίνα έχει τύχει να αγοράσουν ένα εισιτήριο για μια ταινία διαπιστώνοντας ότι πάνω αναγράφεται άλλη ταινία. Άλλοι, πάλι, πωλούν χειρόγραφα εισιτήρια, ενώ ορισμένοι κινηματογράφοι έχει διαπιστωθεί πως χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό για να παραποιούν τα στοιχεία των πωλήσεων με το πάτημα ενός κουμπιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ξένες υπερπαραγωγές μοιάζουν να υποφέρουν περισσότερο από τέτοιου είδους απάτες σε σύγκριση με τις λιγότερες γνωστές εγχώριες ταινίες.

Ενδεικτικά μια γυναίκα είχε αναρτήσει στην προσωπική της ιστοσελίδα στο κοινωνικό δίκτυο Weibo το 2011 μια φωτογραφία από ένα εισιτήριο που είχε αγοραστεί για την ταινία Transformers 3. Το εισιτήριο στην πραγματικότητα περιλάμβανε δύο αποκόμματα, ένα για την ταινία Transformers κι ένα ακόμα για την ταινία Yang Shanzhou, ένα ελάχιστα γνωστό ντοκιμαντέρ για τη ζωή μιας δημόσιας υπαλλήλου η οποία είχε ελάχιστη επισκεψιμότητα.

Το 2015 οι Huayi Brothers και Bona Pictures, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ταινιών στην Κίνα, ανακοίνωσαν μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι οι εισπράξεις των box office ταινιών, όπως το Terminator Genisys, είχαν παραποιηθεί με στόχο να ανεβάσουν τις συνολικές εισπράξεις της πατριωτικής ταινίας με θέμα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ονόματι Hundred Regiments Offensive.

Οι παραγωγοί ταινιών δηλώνουν ευχαριστημένοι μετά τα μέτρα των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας. Όπως σημείωσε ο Yu Dong, πρόεδρος της Bona Pictures, περίπου το 20% του box office της Κίνας δεν αναφερόταν από τους κινηματογράφους που έκρυβαν τα πραγματικά τους έσοδα. «Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η απάτη στις Box office ταινίες είναι πληγή για την κινηματογραφική βιομηχανία», ανέφερε στο λογαριασμό του στο WeChat».

Ωστόσο, καθώς οι κινηματογράφοι της Κίνας προσπαθούν να μειώσουν τεχνητά τους αριθμούς των πωλήσεων τους, είναι γνωστό πως και οι εταιρείες παραγωγής από πλευράς τους προσπαθούν να φουσκώσουν τις πωλήσεις τους μέσω της μαζικής αγοράς εισιτηρίων με έκπτωση αλλά και μέσω προβολών σε κινηματογράφους φαντάσματα. Αρκεί να αναφέρουμε πως πέρυσι η ταινία Ip Man 3, με τον Mike Tyson, κατηγορήθηκε επισήμως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι προσπάθησε με κάθε δυνατό μέσο να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Η Peoples Daily, φιλικά προσκείμενη στο κομμουνιστικό κυβερνών κόμμα της Κίνας δήλωσε ότι η εκκαθάριση «σηματοδοτεί την άφιξη της νόμιμης εποχής για την κινεζική αγορά ταινιών». Παρά τον θετικό αντίκτυπο που είχε η συγκεκριμένη κίνηση, δεν έγινε σαφές το πώς οι αρμόδιες αρχές της κυβέρνησης συγκέντρωσαν τα στοιχεία σε βάρος των συγκεκριμένων κινηματογράφων οι οποίοι υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα έσοδα που απέκρυψαν στους παραγωγούς ταινιών και στους διανομείς που είχαν εξαπατήσει ενώ 63 εξ αυτών υποχρεώθηκαν να κλείσουν για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider