«Ατμίζει» κέρδη η British American Tobacco

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ατμίζει» κέρδη η British American Tobacco

Τα προϊόντα ατμισμού (ηλεκτρονικό τσιγάρο κλπ) βρίσκονται στα άμεσα σχέδια ανάπτυξης της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco ενώ δεν δείχνει να έχει άμεσα σχέδια για επιπλέον εξαγορές πέραν της πρόσφατης εξαγορά ς που αφορούσε στην Reynolds και η οποία έγινε έναντι 49 δις. δολαρίων.

«Θα επικεντρωθούμε στην εξαγορά της Reynolds», ανέφερε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Nicandro Durante ενώ πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω ότι θα έχουμε μετρητά να κάνουμε τίποτα μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια».

Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας κατά δύο βαθμίδες εξαιτίας της επιδείνωσης της ρευστότητας της εταιρείας μετά την εξαγορά της Reynolds. Τον προηγούμενο χρόνο το χρέος της εταιρείας διαμορφώθηκε στις 16,8 δις λίρες.

Η εταιρεία ανέφερε ότι σχεδιάζει να τετραπλασιάσει το μέγεθος της αγοράς την οποία προσφέρει τα προϊόντα νέας γενιάς (next generation products). Ήδη έχει λανσάρει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα ατμισμού σε 12 αγορές και σχεδιάζει να τις διπλασιάσει το 2017 ενώ επιπλέον αύξηση 50% στο μέγεθος της αγοράς έχει σχεδιάσει και για το 2018. Ωστόσο, η εταιρεία απέφυγε να δώσει αριθμητικά στοιχεία και στόχους για τα έσοδα.

O Kingsley Wheaton, διευθύνων σύμβουλος για τον τομέα των προϊόντων νέας γενιάς, ανέφερε ότι έχει αναλάβει τη δέσμευση να δημιουργήσει προϊόντα που ανταποκρίνονται στην έκκληση για λιγότερο βλαβερό κάπνισμα ενώ πρόσθεσε ότι: «Αυτό είναι κάτι καλό για την κοινωνία, το να μειώνεται η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας (από το κάπνισμα)».

Σε μια συνάντηση που είχε ο κ. Durante με τους δημοσιογράφους απέρριψε την πρόταση ότι η εταιρεία θα μπορούσε με ευκολία να αυξήσει τις τιμές εξαιτίας του εθισμού των καταναλωτών στα προϊόντα της αναφέροντας ότι οι αυξήσεις ήταν «πάνω κάτω οι ίδιες που έγιναν και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα και σχετίζονται και με τις αυξήσεις στους φόρους».

Όπως σημείωσε ο Steve Clayton, διευθυντής της Hargreaves Lansdown, η στρατηγική της εταιρείας να επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικές μάρκες αποδίδει.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι « οι μαζικές νομοθετικές και φορολογικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο (κατά του καπνίσματος) δεν κατάφεραν να φρενάρουν την κερδοφορία της εταιρείας και φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να μην την φρενάρουν, ειδικά εφόσον επικεντρώνεται κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν μια από τις πιο ελκυστικές αγορές σε όλο τον κόσμο για τις καπνοβιομηχανίες.

Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν με άνοδο 1,2% στις 50,60 λίρες στο Λονδίνο και σημείωσαν άνοδο 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στις 247,5 λίρες και ήταν ευθυγραμμισμένα με τις προβλέψεις. Τα μερίσματα κατέγραψαν άνοδο 10%.

Η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει να ολοκληρώσει την εξαγορά του υπόλοιπου μέρους της ανταγωνίστριας εταιρείας Reynolds, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου καθώς αναμένεται ακόμη η έγκριση των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών.

Τα έσοδα πέρυσι σημείωσαν άνοδο 13% σε ετήσια βάση στις 14, 8 δις λίρες .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider