Τι πρέπει να κάνετε όταν τα ρομπότ «κλέψουν» τη δουλειά σας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνετε όταν τα ρομπότ «κλέψουν» τη δουλειά σας

Τα ρομπότ είναι εδώ, έτοιμα να «συντρίψουν» την καριέρα σου!

«Καμία δουλειά γραφείου δεν είναι πλέον ασφαλής», δηλώνει ο Sebastian Thrun, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Όταν αυτό συμβεί, όταν τα ρομπότ «μπουν» δυναμικά στην αγορά εργασίας, μεγάλος αριθμός δικηγόρων, συμβούλων, ακόμη και γιατρών θα τεθούν αυτόματα εκτός εργασίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους. Το επάγγελμα του δημοσιογράφου δέχθηκε το πρώτο μεγάλο πλήγμα όταν η Microsoft παρουσίασε τον Internet Explorer. Ξαφνικά ο καθένας άρχισε να ενημερώνεται για τα πάντα ή να βρίσκει τα πάντα online και εντελώς δωρεάν, καθιστώντας παντελώς ανούσια την αγορά μιας εφημερίδας. Από τότε, ο αριθμός των δημοσιογράφων διεθνώς συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Όταν ένας άνθρωπος χάνει τη δουλειά του, δεν χάνει μόνο ένα σταθερό εισόδημα, αλλά και την ίδια την ταυτότητά του. «Ο πατέρας μου είναι τεχνολογικά άνεργος. Έχασε τη δουλειά του όταν τον αντικατέστησε μια μικροσκοπική συσκευή, η οποία κάνει ακριβώς όσα έκανε ο πατέρας μου, απλά πολύ καλύτερα και πολύ πιο γρήγορα. Το κακό είναι ότι μέχρι και η μητέρα μου πήγε και αγόρασε τη συσκευή!», έγραψε σε ένα από τα τελευταία του σκετσάκια ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Woody Allen.

Όπως προβλέπουν τα πιο «λαμπρά μυαλά» του τεχνολογικού κλάδου, τα επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν – ή έχουν ήδη εξαφανιστεί – θα αντικατασταθούν σύντομα από νέες δουλειές…

Πως θα αισθανθεί όμως η μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που θα τεθεί στο περιθώριο, όταν το ένα μετά το άλλο παραδοσιακά επαγγέλματα αρχίσουν να εξαφανίζονται; Τι θα πρέπει να κάνει αυτή η μερίδα εργαζομένων για να ανταπεξέλθει στη νέα πραγματικότητα… την πραγματικότητα της τεχνολογικής «έκρηξης» και των ρομπότ;

Ιδού, μερικές χρήσιμες συμβουλές:

- Σταματήστε να θεωρείται πως το επάγγελμά σας είναι η ταυτότητά σας.

- Αποδεχτείτε το γεγονός πως η καριέρα σας δεν έχει χτιστεί πάνω σε τίποτα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην ήταν καν ποτέ καριέρα.

- Όσο ακόμη εργάζεστε και πληρώνεστε από τη δουλειά σας, μην ανοίγεστε οικονομικά περισσότερο από ότι σας παίρνει. Προσπαθήστε να κάνετε οικονομία. Μην αγοράσετε το μεγαλύτερο σπίτι που υπάρχει στη γειτονιά.

- Απολαύστε τις στιγμές που ζείτε στην εργασία σας, αλλά μην περιμένετε να διαρκέσουν για πάντα. Χαρείτε με ένα επαγγελματικό ταξίδι ή για δύο – τρία σημαντικά projects που σχεδιάζετε. Μέχρι εκεί όμως.

- Μην επιχειρήσετε να παραμείνετε ενεργό μέλος μιας βιομηχανίας που «πεθαίνει». Πρόσφατα μεγάλη εφημερίδα ζητούσε δημοσιογράφους έναντι αμοιβής… μόλις 10 λιρών για κάθε άρθρο.

- Σκεφτείτε τρόπους να προωθήσετε τις ικανότητές της, σε καταστάσεις που δεν χρειάζεται καν να ανοίξετε υπολογιστεί.

- Μην κατηγορείτε τον εαυτό της για τη νέα τάξη πραγμάτων. Είσαστε απλά ένα δείγμα στατιστικής στο ρου της ιστορίας.

- Μην παραπονιέστε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider