Απέσυρε ο ορκωτός ελεγκτής την υπογραφή του από την έκθεση ελέγχου της Folli Follie

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απέσυρε ο ορκωτός ελεγκτής την υπογραφή του από την έκθεση ελέγχου της Folli Follie

Στην Chung & Partners, το λογιστικό γραφείο στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ελέγχει τον σημαντικότερο ίσως βραχίονα της Folli Follie, τη θυγατρική FF Group Sourcing Limited από την οποία περνά ο κύριος όγκος αποθεμάτων, απαιτήσεων, αλλά και ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου, ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών ο Γιώργος Βαρθαλίτης, ο ορκωτός λογιστής της Ecovis που υπέγραψε τις λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης για το 2017.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο Γιώργος Βαρθαλίτης απηύθυνε σήμερα στη διοίκηση των Folli Follie επιστολή με την οποία ανακαλεί την υπογραφή του από τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης, επικαλούμενος πως συνέταξε την έκθεση ελέγχου με βάση τις πληροφορίες που του είχαν δοθεί από την Chung & Partners.

Σημειώνεται πως προ μηνός, στις 15 Ιουνίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι η Folli Follie «δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας –Ειρηνικού».

Ένα μήνα μετά ο κ. Βαρθαλίτης επιβεβαιώνει πως ούτε και εκείνος μπόρεσε να σχηματίσει γνώμη για τα μεγέθη της θυγατρικής στην Ασία ούτε και για τα ταμειακά διαθέσιμα που δήλωνε, καθώς δεν είχε καμία πρόσθετη πληροφόρηση ούτε από τον ορκωτό της FF Group Sourcing Limited, ούτε και από την οικογένεια Κουτσουλιούτσου.

Στην βάση αυτή, και αφού είχε προηγηθεί εξέτασή του από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) ο κ. Βαρθαλίτης απέσυρε την πιστοποίησή του για την έκθεση ελέγχου της Folli Follie.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 4449/2017, ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία που έχει αναλάβει τον υποχρεωτικό έλεγχο ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων α) φέρει την πλήρη ευθύνη για την έκθεση ελέγχου, β) αξιολογεί τον έλεγχο που διενήργησαν τυχόν ελεγκτές τρίτης χώρας ή ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και ελεγκτικές οντότητες ή ελεγκτικές εταιρείες τρίτης χώρας για τους σκοπούς του ελέγχου του ομίλου και τεκμηριώνει το είδος, τη χρονική στιγμή και την έκταση του έργου που επιτέλεσαν οι εν λόγω ελεγκτές, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της επισκόπησης από τον ελεγκτή του ομίλου σχετικών τμημάτων των αποδεικτικών εγγράφων του ελέγχου και γ) προβαίνει σε επισκόπηση του ελεγκτικού έργου που επιτέλεσαν οι ελεγκτές τρίτης χώρας ή οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές οντότητες ή οι ελεγκτικές εταιρείες τρίτης χώρας για τους σκοπούς του ελέγχου του ομίλου και καταγράφει το εν λόγω έργο. Κατά την ίδια διάταξη, τα αποδεικτικά έγγραφα που διατηρεί ο ελεγκτής του ομίλου, θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπουν στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων να προβαίνει σε επισκόπηση του έργου του ελεγκτή.

Στην περίπτωση της Folli Follie τίποτε από τα ανωτέρω δεν ίσχυσε ούτε στην περίπτωση του κ. Βαρθαλίτη, ούτε με την Chung & Partners, ούτε με την οικογένεια Κουτσουλιούτσου.

Πλέον, η επιβολή προστίμων και η παραπομπή της Διοίκησης της Folli Follie στη Δικαιοσύνη επιταχύνεται, δεδομένου ότι επισήμως η εταιρεία δεν έχει βεβαιωμένες οικονομικές καταστάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider