Η κοινοπραξία της Snam προτιμητέος αγοραστής για τον ΔΕΣΦΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κοινοπραξία της Snam προτιμητέος αγοραστής για τον ΔΕΣΦΑ

Η κοινοπραξία των Snam S.p.A., Enagas International και Fluxys υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΔΕΣΦΑ και πλέον η διαδικασία περνά σε «τρίτο γύρο» καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε νέα βελτιωμένη προσφορά.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ. που υπέβαλαν τα εξής δύο επενδυτικά σχήματα:

• Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.

• Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD),

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΠΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της κοινοπραξία που αναδείχθηκε προτιμητέος αγοραστής ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Σταθάκης για τη νέα προσφορά

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως «όταν στις 30 Νοεμβρίου 2016 ανακοινώναμε την ολοκλήρωση των συζητήσεων με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, στελέχη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ‘οδηγούμε την ιδιωτικοποίηση σε ναυάγιο’ και ‘υπονομεύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας’. Σήμερα νομίζω θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς η προσφορά που προκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ:

-προέρχεται από εταιρείες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής (έχουν έδρα στην ΕΕ και είναι πλήρως διαχωρισμένες από δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής)

-προβλέπει τίμημα υψηλότερο εκείνου που είχε κατατεθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό

Επιπλέον, η Συμφωνία Μετόχων που διαπραγματευτήκαμε εκ νέου, είναι σαφώς βελτιωμένη για τα συμφέροντα του Δημοσίου, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι:

-το Δημόσιο θα ορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος (όπως προέβλεπε η προηγούμενη Συμφωνία)

-το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός ή εκτός Ελλάδας

-ο νέος αγοραστής οφείλει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ

-ο νέος αγοραστής υποχρεούται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό

Αναμένουμε, τις επόμενες ώρες, την κατάθεση του τελικού τιμήματος και την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού»..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider