«Συμμάχους» αναζητά η Expert Ελλάδος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Συμμάχους» αναζητά η Expert Ελλάδος

Την τάση για συγκέντρωση των «παικτών» στην αγορά της λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να ασπάζεται η Expert η οποία βρίσκεται σε επαφές με τις υπόλοιπες «μεσαίες» αλυσίδες της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην συγκεκριμένη αγορά. Το παραπάνω ανέφερε χθες και ο πρόεδρος της Expert Ελλάδος, κ. Γραμμένος, κατά την συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 50 χρόνια της εταιρείας. Όπως σημείωσε ο κ. Γραμμένος, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συζητήσεις με άλλες τρεις αλυσίδες καθώς ο κλάδος πιέζεται αρκετά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και από την στροφή των καταναλωτών προς το Διαδίκτυο που έχει ως αποτέλεσμα την πίεση στις τιμές και την μείωση των περιθωρίων κέρδους. Παράλληλα η εταιρεία προετοιμάζει και την εξάπλωση του δικτύου της με το άνοιγμα πέντε νέων καταστημάτων το 2017.

Κατά την παρουσίαση, τα στελέχη της Expert ανέφεραν και τα αποτελέσματα της τριετούς πορείας της αλυσίδας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα είπαν τα έσοδα της εταιρείας κινήθηκαν ανοδικά κατά 14,1% με τις πωλήσεις τις περσινής χρονιάς να ανέρχονται στα 19,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 16,284 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. Σύμφωνα με τα στελέχη της Expert το 2017 ξεκίνησε αρκετά καλά καταγράφοντας αύξηση 4,5% στο α’ τρίμηνο του έτους παρά την πτώση 5% που παρουσιάζει συνολικά η αγορά. Ώθηση στα κέρδη έδωσαν οι λευκές και ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες προσφέρουν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων αυτή τη στιγμή.

Στόχος της επόμενης διετίας είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς με προσδοκίες να φτάσει το 3% μέχρι το 2019, η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους καθώς και η σταδιακή ενίσχυση της παρουσίας της Expert στο χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών με έμφαση στο κομμάτι των υπηρεσιών αλλά και των πωλήσεων μέσω διαδικτύου. Πρόσφατα, μάλιστα, η Expert Hellas δημιούργησε και e-shop, με δεκάδες προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, δώρα, προσφορές ενώ ήδη η εταιρεία περιλαμβάνει πρόγραμμα ανταμοιβής που συνδέεται με την επέκταση εγγύησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο κ. Κοκκαλιάρης Γιάννης, της Expert International, ο όμιλος δεν χαρακτηρίζεται ως ένας όμιλος αγορών αλλά ένας ως όμιλος λιανικής και υπηρεσιών.

Η ιστορία της Expert ξεκίνησε από την Ζυρίχη όταν το 1967 ο Gunnar Nygren ίδρυσε τον όμιλο Intercop ο οποίος μετονομάστηκε σε Expert. Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 21 χώρες με 3.600 καταστήματα – μάλιστα πρόσφατα επεκτάθηκε και στην Σουηδία – αποτελώντας τον τρίτο παίκτη της ευρωπαϊκής αγοράς με τζίρο που φτάνει τα 13,5 δισ. ευρώ και το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο για διάθεση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, information technology, τηλεπικοινωνιών και οικιακών συσκευών.

Όσο για την πορεία της στην Ελλάδα, η αλυσίδα ξεκίνησε στις αρχές του 2014 με 14 καταστήματα, τα οποία έχουν φθάσει πλέον τα 33 καλύπτοντας ένα μεγάλος μέρος της ελληνικής επικράτειας με κενά να παρουσιάζονται στην Στερεά Ελλάδα και στη Μακεδονία. Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας μάλιστα στόχος είναι η προσθήκη άλλων 5 καταστημάτων εντός του 2017, ενώ το 2018 εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να έχει φθάσει τα 45.

Τέλος κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε και το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ακολουθεί η εταιρεία. Με την ευκαιρία της φετινής επετείου, η Expert Hellas, με τη συνεργασία και των προμηθευτών της, ανέλαβε να εξοπλίσει με οικιακές συσκευές, τηλεοράσεις, υπολογιστές, καθώς και με όλη την επίπλωση και τις ανάγκες σε κλινοσκεπάσματα, το νέο, 5ο στην Ελλάδα, Παιδικό Χωριό SOS, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η κορυφαία συνάντηση των Expert στην Αθήνα ήταν μια ευκαιρία για τα διεθνή στελέχη της να ανταλλάξουν χρήσιμες απόψεις για την Ευρωπαϊκή αγορά και να ανανεώσουν από κοινού τη στρατηγική τους για ένα ακόμη πιο δυναμικό μέλλον.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Γραμμένος, Πρόεδρος της Expert Ελλάδος, «Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι η διεθνής ‘οικογένεια’ της Expert επέλεξε την Αθήνα ως τόπο συνάντησης για να γιορτάσει τα 50 χρόνια της. Από το 2014, τα Expert έχουν δημιουργήσει και στην Ελλάδα μία από τις πλέον ανταγωνιστικές αλυσίδες εμπορίας και πώλησης ηλεκτρικών ειδών, ενσωματώνοντας τη στρατηγική του Ομίλου για άριστη εξυπηρέτηση στο σημείο πώλησης. Πρέπει να πω ότι η ανταπόκριση των καταναλωτών, παρά την εξαιρετικά δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, δικαιώνει απόλυτα την επιλογή μας».

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας «κύριο μυστικό της επιτυχίας των Expert είναι η αυστηρά ανθρωποκεντρική, εξατομικευμένη αντιμετώπιση των πελατών. Ακόμη και στα πιο μικρά ή απομακρυσμένα καταστήματα, το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί ειδικά ώστε να συμβουλεύει σωστά τον πελάτη ανάλογα με τις ανάγκες του, να τον βοηθά να καταλήξει στην πιο αποτελεσματική επιλογή προϊόντων και, φυσικά, να βρίσκεται στο πλευρό του με ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης μετά την πώληση. «Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποικιλία, τις επιπλέον εγγυήσεις και τις προσιτές τιμές, καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες, που γνωρίζουν ότι στα Expert θα βρουν τις λύσεις που αναζητούν, σε ένα απόλυτα επαγγελματικό, αλλά και ταυτόχρονα φιλικό περιβάλλον. Πρόκειται για την περίφημη «κουλτούρα Expert» που, κάθε χρόνο, προσελκύει περισσότερους από 100 εκατομμύρια αγοραστές σε όλη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider